La investigació revela les connexions de la màfia russa amb polítics del PP d'Altea i Benidorm

El nom clau és el de l'advocat rus Maxim Khasimov, l’aconseguidor a través de la seua xarxa de contactes a Alacant.

Imatge de la macrooperació policial contra la màfia russa
Imatge de la macrooperació policial contra la màfia russa / EuropaPress

La investigació de la macrooperació policial contra la xarxa dedicada al blanqueig de diner de màfies russes que operava a Alacant posa de manifest la potent xarxa clientelista que havien creat amb funcionaris, polítics i agents, principalment a Altea i Benidorm, recorrent al suborn i al tràfic d'influències. El nom clau és el de Maxim Khasimov, un advocat rus, militant del PP i propietari d'una assessoria i una immobiliària a Altea. El seu paper en l'organització criminal russa era el d’aconseguidor a través dels seus amplis contactes. El jutjat d'instrucció número 1 de Benidorm va decretar dimecres la seua presó provisional comunicada i sense fiança.

En l'operació, dos dels principals detinguts són Maxim Khasimov, que era l'encarregat del blanqueig dels seus clients, controlant un entramat d'empreses a nom d'altres persones i utilitzant testaferros i operacions bancàries fosques orientades a ocultar l'origen delictiu dels fons, i d'altra banda, Nikolay Mityurev, que era l'encarregat de captar clients entre els empresaris, polítics i el crim organitzat rus, i de fer de mediador amb els empresaris espanyols. Un dels ciutadans russos amb importants connexions amb Khasimov i Mityurev és Alexey Shirokov, establit a Alacant des que era jove i advocat de professió, que disposa d'una assessoria jurídica en la qual presta serveis a clients russos.

A través de la seua xarxa juga un paper clau perquè els empresaris vinculats al crim organitzat rus puguen realitzar les seues inversions a Espanya sense ser molestats i dur a terme operacions de blanqueig de capitals. Shirokov compta amb amplis contactes amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Policia Local d'Altea i l'administració política per ser militant del PP. Segons el jutge, utilitzaria els seus contactes per a crear una xarxa clientelista i en trauria benefici aconseguint favors per als seus clients a través de regals constants, com ara pernils, vins i joies. De fet, en l'operació han sigut detinguts dos guàrdies civils, un policia nacional, un edil de Benidorm, un exregidor i un funcionari d'Altea.

Càmping a Altea

Segons sembla, haurien usat les seues influències en un projecte per a realitzar un càmping a Altea. La investigació assenyala que Shirokov és apoderat de l'empresa del càmping i la dona d'un empresari rus, també empresonat, n’és l'administradora. De les intervencions telefòniques es desprén que Luis Hernández Andrada, arquitecte d'urbanisme del PP d'Altea i encarregat del projecte d'obra del càmping, li explica que va parlar amb José Orozco, regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, sobre el sender que l'advocat rus vol fer en el càmping.

Pel que fa al càmping, hi ha també una telefonada de Jaime Sellés, exregidor de Trànsit i Seguretat Ciutadana i membre de la llista del PP d'Altea, amb el qual manté un vincle estret, segons la investigació. Amb Sellés parla sobre l'aprovació en el ple de les llicències del càmping. “Aquestes telefonades podrien ser indici d'un possible delicte de tràfic d'influències per a aconseguir que s'aproven regulacions en benefici seu”, recull l'acte judicial.

Telefonada al regidor de Benidorm Lorenzo Martínez

La investigació destaca també la seua relació amb Lorenzo Martínez, regidor de Seguretat Ciutadana, Emergències i Platges de l'Ajuntament de Benidorm. En una altra telefonada relacionada amb un tema en què sembla que Martínez ha intervingut a favor seu amb els seus contactes, diu que hauran de fer una “trampeta” i es vanta de les seues influències en dir a Shirokov: “Veus com en alguns llocs m'escolten?”. El regidor, que va ser detingut durant l'operació policial, ja està en llibertat provisional.

D'altra banda, l'advocat rus també va contactar amb un inspector de la Policia Nacional que treballa en l'Oficina d'Estrangeria d'Alacant per a l'acceleració d'una documentació de permisos de residència. Es diu en l'acte que aquesta acceleració “s’obté mitjançant el suborn i el presumpte pagament de certes quantitats a aquest inspector”. Així mateix, crida una persona d'una assessoria de l'Alfàs del Pi per a ocultar la defunció d'un xiquet perquè la mare puga optar a la residència a Espanya, “la qual cosa consistiria en un delicte de falsedat documental”.

La investigació també inclou una conversa de l'advocat amb l'administrador d'una empresa d'Alacant sobre la imminent compra de 52 habitatges i la facilitació de Shirokov per a l'entrada de capitals d'activitats de l'empresari rus Mikhaïl Danilov i la contractació de comptes per un valor superior a 718.000 euros, que permeten la compra d'un immoble a Altea.

També et pot interessar

stats