Del sàndwitx al xàmbit: coneix l'origen del terme valencià

El gelater artesà d’Ibi, José Ramón Rico, porta a Tresors amb història un xàmbit de 1900 que utilitzava la seua família i ens conta l'origen d'aquesta paraula

El gelater artesà d’Ibi, José Ramón Rico, amb un xàmbit centenari en 'Tresors amb història' / À Punt Mèdia

Hui en dia, quan comprem un gelat pel carrer paguem pel nombre de boles que porta. Una bola de gelat és el més econòmic i tres sol ser la quantitat màxima. Però no sempre ha existit el gelat venut amb boles. Al principi del segle XX la mida tenia la forma quadrada i l’aparell s’anomena xàmbit. El xàmbit ofereix una porció de gelat semblant a l’actual gelat al tall que es menja entre dues galetes de neula.

Un xàmbit és el que ha portat el gelater artesà d’Ibi, José Ramón Rico, a Tresors amb història. El senzill instrument va pertànyer a la primera generació de gelaters de la seua família. Com s’aprecia en la imatge, el xàmbit té diverses mides i segons la quantitat de gelat que agafava tenia un preu. “Valia un quinzet, dos quinzets, tres quinzets… com més quinzets tenies, més gelat menjaves”, ha explicat Rico.

El xàmbit s'utilitzava per a mesurar el gelat a principis del segle XX
El xàmbit s'utilitzava per a mesurar el gelat a principis del segle XX / À Punt Mèdia

"Míster, un sandwitch"

La família de José Ramón Rico es movia per tot Espanya i el nord d'Àfrica venent gelat i poc abans de la Guerra Civil van tornar a Ibi. El 1957 van obrir un establiment a la plaça de la Palla del municipi i van impulsar la famosa marca La Ibense. Curiosament, el terme xàmbit té l'origen en el contacte dels gelaters valencians amb els anglesos a la Línea de la Concepción. Com ha explicat Rico, el sandwitch dels anglesos s'acabaria adaptant a xàmbit en valencià.

La família de José Ramón Rico va crear la marca La Ibense
La família de José Ramón Rico va crear la marca La Ibense / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats