Un recorregut per la Ruta del Bakalao

En Terres de cinema hem visitat els punts neuràlgics d'aquesta ruta i hem parlat amb els seus protagonistes

Spook, Chocolate, Salitre... algunes de les discoteques de la ruta del Bakalao on s'emmarquen les entrevistes de 'Terres de cinema'
Spook, Chocolate, Salitre... algunes de les discoteques de la Ruta del Bakalao on s'emmarquen les entrevistes de 'Terres de cinema'

El desentierro, pel·lícula de Nacho Ruipérez, s'emmarca en la joventut postfranquista que va viure en plena marjal de la Ribera Baixa. En aquest punt temporal i espacial trobem una protagonista: la Ruta del Bakalao, també coneguda com a Ruta Destroy.

Aquesta ruta va ser reduïda pels mitjans de comunicació a un model d'oci basat en els excessos i el consum de drogues. No obstant això, es tractava en realitat de tot un moviment contracultural underground.

Més enllà dels excessos, les drogues i la música

En els anys huitanta, hi va haver una renovació musical que en la nostra terra va aflorar gràcies a la Ruta del Bakalao. Com diu Sara Mansanet, directora del festival La Cabina, "la ruta destroy combinava la música, el disseny, el vestuari, les discoteques, que ara són construccions megalítiques".

Emilio Climent, un dels ruters d'aquella època ens ha contat en Terres de cinema, que gràcies a la ruta podien "escoltar música que no podies escoltar en cap altre lloc". "Els DJ portaven discos des de Londres, Alemanya,...", remata.

El periodista Eugenio Viñas, autor de València destroy, defineix aquesta joventut com un caldo de cultiu cultural, en què hi havia "una voracitat i una fam al voltant del món de la cultura" mai abans vista. I és que eixa és una joventut a la qual se li havia prohibit una certa música i certes pel·lícules i que gaudeix de les llibertats que els seus germans majors havien conquerit. "Són els joves del postfranquisme" i la "llibertat i la possibilitat d'explorar són el punt d'eixida de la ruta". D'aquell context van sorgir molts personatges hui dia molt reconeguts com el dibuixant Paco Roca, el dissenyador Francis Montesinos o la primera ministra de Cultura, Carmen Alborch, "tots aquests noms van estar connectats en algun moment de la ruta" i tot açò "és la part de què mai es parla".

Hi ha tota una generació que va renegar de la ruta i que va trencar eixa història Eugenio Viñas - Periodista i autor de 'València Destroy'

Mira les entrevistes completes als protagonistes de la Ruta del Bakalao en l'enllaç següent.

També et pot interessar

stats