Trio d'ostra valenciana

Fàcil
25 minuts
4 persones

Un plat on l'ingredient principal és molt interessant nutricionalment

Trio d'ostra valenciana
Trio d'ostra valenciana
22 d'agost 2022 - 20:00

L’ostra valenciana és la protagonista de la nostra recepta. Es tracta d'un producte al qual la gent li té una miqueta de respecte, perquè es pensa que és car i, no direm que són barates, però hi ha moltes coses que consumim amb més freqüència que són igual o més cares, però no tenen tanta fama de producte de luxe.

Una ostra fresca de bona qualitat i d'una mida mitjana sol estar al voltant dels dos euros, i es tracta d'un producte molt interessant nutricionalment.

Tenen iode, proteïnes d'alt valor biològic, ferro, B12 i zinc, poc de greix i àcids grassos saludables (omega-3).

12 ostres

Per al salpicó:

  • 1 pimentó roig
  • 1 pimentó verd
  • 1 ceba roja
  • 4 tomaques 'cherry'
  • 1 vitet roig fresc
  • 1 manoll de cebollí
  • Oli d’oliva
  • Celiandre

Per al gratinat:

  • Pa ratllat
  • 2 llimes
  • 25 g de mantega
  • 1 escalunya
  • 1 all
  • 25 g de formatge curat
  • Julivert fresc
  • Pebre negre
  • Per al mojito:
  • 1 llima
  • Menta o herba-sana fresca
  • 1 cullerada de sucre moreno
  • 200 ml d'aigua
  1. En un casset, desfem el sucre amb l'aigua i el suc de la llima i hi afegim la menta trencada molt xicoteta.
  2. Només alce el bull, ho retirem del foc i, quan atempere, hi afegim les fulles de gelatina hidratades i ho reservem en fred.
  3. Per altra part, piquem els pimentons i la ceba.
  4. Hi afegim el vitet i la tomaca, ho adobem amb oli i sal i ho reservem.
  5. Piquem també l’escalunya i l’all, hi afegim pa ratllat, mantega, julivert i pebre i ho reservem.
  6. Obrim les ostres i repartim les preparacions que hem fet.
  7. En unes, posem la gelatina trencada de "mojito" i hi afegim corfa de llima ratllada.
  8. En d'altres posem per damunt el salpicó, el cebollí picat i el celiandre.
  9. En les que queden, retirem l'aigua i hi posem la mescla de pa ratllat i formatge, i les gratinem al forn.

Consell sobre el marisc cru

S’adverteix que el consum de mariscos crus o poc fets comporta certs riscos que no són menyspreables. El principal risc davant el consum d'ostres crues està causat per un tipus de bacteris coneguts com a vibrions i que no deixen constància visual ni olfactiva de la seua presència. 

Els vibrions habiten naturalment a les aigües costaneres i ens poden infectar també per contacte de l'aigua en alguna ferida que puguem tindre a la pell. Esta infecció provoca problemes gastrointestinals i s'elimina cuinant els mariscos.

La malaltia en general és lleu o moderada, i seguix el seu curs de dos a tres dies. Hem d'intentar que les ostres siguen el més fresques possibles, que s'hagen conservat bé i no que s'haja trencat la cadena de fred.

Són grups de risc per contraure vibriosi principalment els qui tenen el sistema immunitari debilitat:

  • Malalts del fetge, càncer, diabetis, VIH o talassèmia. 
  • Receptors de teràpies immunodepressores. 
  • Gent que es medica per a reduir els nivells d'àcid en l'estómac o que han tingut recentment una operació d'estómac.
  • Majors de 65 anys.

També et pot interessar