Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual

Intermedi
1 hora
4 persones

De bodes, batejos i comunions

Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual
Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual
28 de novembre 2022 - 19:59

Aquesta recepta és simple, però de les més autèntiques. Transmesa de generació en generació, és la tortada que es feia en Nadal, en bodes, batejos i comunions. Vos sorprendrà per la senzillesa.

Anoteu els ingredients!

  • 400 g d'ametla molta 
  • 400 g de sucre 
  • 40 g de farina
  • 12 ous
  1. Separem els rovells dels ous de les clares.
  2. Muntem les clares amb el sucre.
  3. Hi afegim l’ametla, la farina i els rovells, i ho mesclem amb molta cura.
  4. Precalfem el forn a 220 °C.
  5. Aboquem la mescla a un motle i l’enfornem uns 45 minuts a temperatura més baixa, 180 °C.
  6. Deixem reposar la tortada abans de servir-la.

El receptari de la Ti Maria Mengual

La Ti Maria Mengual és l'àvia del nostre cuiner, Jordi Morera, però a tot Pego era coneguda amb eixe nom: la Ti Maria. No la tia, sinó la Ti. De la mateixa manera que altres homes o dones eren coneguts com la so (en lloc de dir “la senyora”, per exemple, la so Isabel) o el sinyó (el sinyó Paco, el sinyó Rafel). Ella era la ti.

Receptes com aquesta arriben a nosaltres gràcies als nostres majors, principalment a les dones, que han sigut les transmissores de tot este bagatge cultural, bé per tradició oral, bé per tradició escrita. Mentre les dones a les cases transmetien el que sabien, en el àmbit professional es feia al revés: cuiners i pastissers han estat durant molt de temps ocultant receptes “secretes” per por que ningú els les furtara, i no s’han adonat que, si la cuina ha evolucionat tant en els últims 35 anys, és perquè els grans cuiners han deixat d’amagar secrets i han compartit tot el seu coneixement amb els demés.

També et pot interessar

stats