Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual

Intermedi
1 hora
4 persones

De bodes, batejos i comunions

Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual
Tortada d'ametla de la Ti Maria Mengual

Aquesta recepta és simple, però de les més autèntiques. Transmesa de generació en generació, és la tortada que es feia en Nadal, en bodes, batejos i comunions. Vos sorprendrà per la senzillesa.

Anoteu els ingredients!

  • 400 g d'ametla molta 
  • 400 g de sucre 
  • 40 g de farina
  • 12 ous
  1. Separem els rovells dels ous de les clares.
  2. Muntem les clares amb el sucre.
  3. Hi afegim l’ametla, la farina i els rovells, i ho mesclem amb molta cura.
  4. Precalfem el forn a 220 °C.
  5. Aboquem la mescla a un motle i l’enfornem uns 45 minuts a temperatura més baixa, 180 °C.
  6. Deixem reposar la tortada abans de servir-la.

El receptari de la Ti Maria Mengual

La Ti Maria Mengual és l'àvia del nostre cuiner, Jordi Morera, però a tot Pego era coneguda amb eixe nom: la Ti Maria. No la tia, sinó la Ti. De la mateixa manera que altres homes o dones eren coneguts com la so (en lloc de dir “la senyora”, per exemple, la so Isabel) o el sinyó (el sinyó Paco, el sinyó Rafel). Ella era la ti.

Receptes com aquesta arriben a nosaltres gràcies als nostres majors, principalment a les dones, que han sigut les transmissores de tot este bagatge cultural, bé per tradició oral, bé per tradició escrita. Mentre les dones a les cases transmetien el que sabien, en el àmbit professional es feia al revés: cuiners i pastissers han estat durant molt de temps ocultant receptes “secretes” per por que ningú els les furtara, i no s’han adonat que, si la cuina ha evolucionat tant en els últims 35 anys, és perquè els grans cuiners han deixat d’amagar secrets i han compartit tot el seu coneixement amb els demés.

També et pot interessar

stats