Tojunto manxec

Fàcil
1 hora
4 persones

Tradició i sabor

19 tojunto recepta
Tojunto manxec
01 de desembre 2023 - 20:05

No hi ha plat amb un nom més aclaridor que aquest: tojunto. Que, la veritat siga dita, podien haver posat aquest nom a molts altres plats, però és aquest el que se’l va quedar. Parlem d'una recepta de la Manxa.

Necessitem:

  • Mig conill
  • Mig pollastre
  • 200 ml de vi blanc
  • 1 ceba
  • 2 pimentons rojos
  • 4 creïlles
  • 3 alls
  • Pebre negre en gra
  • Clau d’olor
  • Llorer
  • Safrà
  • Aigua
  • Oli OVE

Sal

  1. En una cassola, rossegem les carns.
  2. Hi incorporem les verdures i ho ofeguem tot junt.
  3. Hi afegim el llorer, el pebre negre, el clau i el safrà.
  4. Hi aboquem el vi blanc i l’aigua freda i alcem el bull.
  5. Abaixem el foc al mínim i ho deixem coure.
  6. Apaguem el foc i ho deixem reposar uns 15 minuts.

Una recepta molt seua

Aquest plat té l’origen en terres de la Manxa, i també es coneix amb el nom de tojunto manchego o tocrúo. És un d'aquests guisats de caràcter rústic, però reconfortant, amb multitud de xicotetes variants en cada província i al gust de cada casa, que consisteix a cuinar en la mateixa cassola una mescla de carns, verdura i creïlla. El tojunto es pot fer amb conill, pollastre i corder, però també admet altres tipus de carn, com la vedella o la perdiu. 

Com tantes altres receptes tradicionals d'origen indeterminat, no n’existeix una recepta canònica; per exemple, hi ha zones de la Manxa on es diu que “el tojunto s'escriu junt i es cuina separat”, fent referència al fet que les carns s’han de fregir a banda i incorporar-se a l’olla, mentre que en altres zones s’opta per fer-ho tot al mateix recipient.

També et pot interessar

stats