Marbrat d'orxata i fruites seques
Valencianíssim
Preparem unes postres molt representatives de la nostra terra i la nostra història: un marbrat d’orxata amb fruita seca, ingredient important en moltes elaboracions típiques valencianes.
No oblideu els ingredients!
Ingredients
- 250 ml d’orxata
- 200 g d’anous pelades
- 150 g de sucre de llustre
- 80 g de panses sense llavor
- 20 g de gelatina en làmines
- 12 dàtils sense pinyol
- 12 prunes sense pinyol
- 12 orellanes
- 2 iogurts naturals
Elaboració
- Tallem a trossets les prunes, les orellanes i els dàtils.
- Ho mesclem amb les panses i les anous picades.
- Batem els iogurts amb el sucre de llustre i la mitat de l’orxata.
- Calfem una mica la resta de l’orxata i hi desfem la gelatina, prèviament hidratada en aigua.
- Aboquem la gelatina i la fruita seca al iogurt i ho barregem tot bé.
- Ho aboquem a un motle, ho tapem amb paper de plàstic i ho reservem en fred durant 5 hores, aprox.
Nutrició: prunes panses
Durant la dessecació de la fruita, se’n reduïx el contingut d’aigua i es concentren els nutrients. El seu valor calòric és elevat i constitueixen una font per excel·lència de fibra soluble i insoluble, la qual cosa li confereix propietats saludables per a millorar el trànsit intestinal i gran eficàcia per a tractar el restrenyiment.
No obstant això, consumir estes prunes en gran quantitat pot afavorir l'augment de pes, els gasos intestinals i la flatulència. Així mateix, les prunes tenen una xicoteta quantitat d'histamina, per la qual cosa és possible (encara que poc comú) que puguen originar alguna al·lèrgia.