Lleterola al vi fondellol

Fàcil
35 minuts
4 persones

Homenatge a un vi històric

Lleterola al vi fondellol
Lleterola al vi fondellol
21 de març 2023 - 19:59

El vi fondellol és alacantí i únic al món. És un vi fet amb raïm monestrell, que durant molts segles va ser conegut en tot el món i que a finals del segle XIX va estar a punt de desaparéixer. A La cuina de Morera li fem el nostre particular homenatge preparant lleterola de corder al vi fondellol.

Pren nota!

  • 400 g de lleterola de corder
  • 4 garbes d’espinacs
  • 2 alls

Per a la salsa:

  • 200 ml de vi fondellol
  • 100 ml de caldo de carn
  • 40 g cullerada de mantega 
  • Timó fresc
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Posem la lleterola a remulla, amb aigua i gel, durant 2 hores.
  2. Escorrem la lleterola, la netegem de venes, pells i la trossegem.
  3. La salpebrem i la fregim en una paella.
  4. Quan comence a agafar color, hi incorporem els espinacs i els allets, i ho ofeguem tot junt.
  5. Per a la salsa, posem a coure en un casset el vi i el caldo de carn, amb mantega.
  6. Hi afegim una branqueta de timonet i deixem reduir la salsa.
  7. Servim la lleterola amb els espinacs i ho arruixem amb la salsa.

La història del fondellol

El fondellol és un dels sis vins en tot el món que tenen nom propi. Els altres cinc són el xampany, el xerés, el cava, el porto i el tokaj hongarés. S’elabora amb un raïm sobremadurat en la vinya (cosa que sols es pot fer en una zona com l’interior d’Alacant, on fa calor quasi fins a novembre i no plou) i que, una vegada collit, encara es posa a secar per tal que es concentre més el sucre. Després, es fermenta i es mescla amb solatges de collites antigues a tall de ‘massa mare’. Finalment, es guarda en botes, on pot arribar a criar durant més de 50 anys.

A finals del segle XIX va estar a punt de desaparéixer per la maleïda fil·loxera. Precisament se’n va poder recuperar la producció perquè, tot i que les vinyes van desaparéixer, alguns bodeguers havien conservat botes amb solatges de fondellol de l’any 1871 o de 1892. Amb noves collites de raïm, es va ajudar a conservar eixe solatge. Actualment, la Bodega Primitivo Quiles de Monòver està produint fondellol a partir d’un solatge de 1948. Actualment són 10 les bodegues que n’elaboren.

És tan antic que el Rei Sol, Lluís XIV de França, prenia fondellol amb galletes i els personatges d'Alexandre Dumas a El comte de Montecristo, amb bescuits. També apareix a les novel·les de Shakespeare o Dostoievski. Actualment, es pot consumir sol o amb fruita seca, panses, formatges blaus i cremosos com el rocafort, xocolate de qualitat, rebosteria, etc. Gràcies a la seua potència aromàtica, se sol preferir com a vi de sobretaula, encara que es consumix també com a aperitiu.

També et pot interessar

stats