Gallina farcida amb tòfona

Fàcil
3 hores
4 persones

“Gallina vella fa bon caldo”

Gallina farcida amb tòfona
Gallina farcida amb tòfona
29 de març 2023 - 19:59

Les comarques del Maestrat són unes privilegiades, gastronòmicament parlant, i ho demostrarem amb un plat que seria digne de la celebració més important: fem una gallina farcida amb tòfona.

No t'oblides dels ingredients!

  • 1 gallina
  • 500 g de magre de porc picat
  • 400 g de cansalada entreverada
  • 100 g de prunes panses sense pinyol
  • 100 g de pinyons
  • 1 copa de brandi
  • Tòfona negra
  • Herbes aromàtiques 
  • Canella
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Sal

Per al caldo de gallina:

  • Ossos de gallina
  • 2 ossos de pernil
  • All porro
  • Carlotes
  • Naps 
  • Api
  • Aigua
  1. Desossem la gallina, la salpebrem i la reservem.
  2. Fem un caldo amb els ossos de gallina, els ossos de pernil i les verdures.
  3. Mesclem el magre de porc amb la cansalada, els pinyons, les prunes, sal, pebre, canella, les herbes aromàtiques, el brandi i la tòfona picada.
  4. Estenem la gallina panxa cap amunt i la cobrim amb la mescla.
  5. L’emboliquem i la lliguem amb un fil de cuina.
  6. En una cassola, posem la gallina i la cobrim amb el caldo que hem fet.
  7. Ho deixem coure a foc lent durant 2 hores, afegint-hi més caldo, si cal.
  8. Deixem refredar la carn i la servim tallada a rodanxes.

La carn de gallina

La gallina com un producte ha sigut molt apreciat i exclusiu històricament. Tant és així, que ha estat a l’abast només de gent amb recursos econòmics. Necessita una cocció llarga. Es tracta de la femella adulta del gall, que se sacrifica després d'haver esgotat la capacitat de pondre ous. La seua carn dura, fibrosa, grassa i de gust intens s'empra principalment per a l'elaboració de caldos i sopes, perquè resulta molt dura si es guisa.

Nutricionalment, la gallina té una composició similar al pollastre. Té aproximadament un 70% d'aigua i proteïnes amb alt valor biològic, pel seu contingut en aminoàcids essencials. La carn de gallina es pot considerar una carn magra, sobretot quan es consumeix sense pell.

També et pot interessar

stats