Fregitori alacantí
Un plat per a sucar amb pa
Aquesta recepta es cuina de manera diferent i rep un nom diferent en cada zona geogràfica de la Comunitat Valenciana. Tot i que s’afegeixen ingredients molt semblants, els temps de cocció són variables. Depenent d’això l'anomenarem d’una manera o altra: esgarrat, espencat, titaina, pericana, escalivada, esguellat… en aquest cas, cuinarem un fregitori!
Ingredients
- 350 g de tonyina fresca
- 1 carabasseta
- 1 albergina
- 3 tomaques
- 2 pimentons verds
- 2 pimentons rojos
- 1 ceba
- 2 alls
- Aigua
- Pebre roig
- Oli Verge Extra
- Sal
Elaboració
- Sofregim els pimentons, la carabasseta i l’albergina.
- Reservem la verdura i sofregim l’all, la ceba i la tomaca.
- Incorporem de nou la verdura al sofregit.
- Ho adobem tot amb pebre roig i sal.
- Hi afegim la tonyina esmicolada i ho cobrim amb aigua. Deixem que coga a foc lent.
Valor nutritiu i maneres de cuinar
Aquest fregitori augmenta el consum de greixos i calories, però en aliments com la tomaca o l'albergina si estan cuinats amb oli d'oliva els augmenta el contingut d'antioxidants (compostos fenòlics). Les propietats nutricionals dels aliments també varien segons la cocció i el que perden per un costat ho guanyen per l'altre. Això sí, sempre que es cuine amb oli d'oliva verge extra, es preservaran totes les seues propietats.