Farcit de dejú de Saix/Sax
Recepta tradicional de la comarca de l’Alt Vinalopó

Hui fem el tradicional farcit de dejú de Saix, el “relleno de ayuno” que diuen allí. Tu sabies que a molts lloc li diuen “relleno” a les pilotes o les mandonguilles que acompanyen una olla? El farcit de dejú és un plat típic de Saix que es menja en festes, de l’1 al 5 de febrer, durant els Moros i Cristians en honor a Sant Blai.
Ingredients
- 250 g de fesols
- 150 g d’abadejo dessalat
- 3 creïlles
- 1 manoll de penques
- 1 ceba
- 2 ous
- 2 gots de farina
- 2 gots de pa ratllat
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Bollim els fesols, arremullats prèviament, amb les penques.
- Al cap de 30 minuts, llevem l’aigua i reprenem la cocció amb aigua nova.
- Hi afegim les creïlles tallades a daus.
- Sofregim la ceba amb una cullerada de pebre roig.
- Incorporem la meitat del sofregit al perol i en guardem la resta.
- Barregem la farina i el pa ratllat.
- Afegim l’abadejo, dos ous i la resta del sofregit.
- Ho mesclem tot bé fins a obtindre’n una pasta homogènia.
- Fem les mandonguilles i les incorporem al perol.
- Ho deixem coure durant mitja hora i el plat estarà llest.
Menjar a Saix
És una cuina molt d’interior, amb plats de cullera d’estos que et reconforten bona cosa quan fa fred. Però el més impresionant és la seua rebosteria, sobretot els “suspiros”.