Fanguet de cel amb valencianes

Fàcil
2 hores
4 persones

Unes postres ben autòctones

Fanguet de cel amb valencianes
Fanguet de cel amb valencianes
17 de novembre 2022 - 19:59

Has sentit parlar alguna vegada del “Fanguet de cel”? És una recepta molt antiga que es conserva molt viva encara en alguns pobles, i l’acompanyarem amb unes valencianes. Més típica i tradicional no pot ser.

No t'oblides dels ingredients!

  • 125 g d’ametla crua
  • 3 cullerades de fècula de dacsa 
  • 3 cullerades de sucre 
  • Corfa de llima
  • Canella en rama
  • Aigua

Per a les valencianes:

  • 200 g de farina
  • 150 ml de llet sencera
  • 150 ml d’oli d’oliva suau
  • 100 g de sucre
  • 3 ous
  • 1 sobre de rent químic
  • Motles de paper allargats
  • Ratlladura de taronja i llima
  • Canella en pols
  • Sal
  1. Triturem les ametles amb aigua.
  2. Ho tamisem amb un colador de tela.
  3. Coem la llet d’ametla resultant amb la canella, la pell de llima, el sucre i una miqueta d’aigua.
  4. Diluïm la fècula de dacsa en aigua, l’afegim a la llet i ho deixem coure.
  5. Quan el fanguet tinga l’espessor desitjada, el deixem refredar.
  6. Batem bé els ingredients de les valencianes.
  7. Aboquem la mescla als motles i ho enfornem a 180 °C durant 20 minuts.
  8. Servim les valencianes en un plat i les cobrim amb el fanguet.

El seu origen

El fanguet de cel o “sopà” d'Aldaia, són unes postres d'elaboració tradicional que es preparen en nombroses cases de la localitat; s’elaboren per a obsequiar a amics, veïns i convidats durant les festes patronals del Santíssim Crist dels Necessitats. També sol elaborar-se en bodes o comunions. Esta recepta ha anat passant de generació en generació i, atés que és bastant laboriosa, se sol preparar en grans quantitats, fins i tot ajuntant-se diverses famílies per a elaborar-la, cosa que li atorga una litúrgia quasi celestial i organitzada.

També et pot interessar