Fanguet de cel amb valencianes
Unes postres ben autòctones
Has sentit parlar alguna vegada del “Fanguet de cel”? És una recepta molt antiga que es conserva molt viva encara en alguns pobles, i l’acompanyarem amb unes valencianes. Més típica i tradicional no pot ser.
No t'oblides dels ingredients!
Ingredients
- 125 g d’ametla crua
- 3 cullerades de fècula de dacsa
- 3 cullerades de sucre
- Corfa de llima
- Canella en rama
- Aigua
Per a les valencianes:
- 200 g de farina
- 150 ml de llet sencera
- 150 ml d’oli d’oliva suau
- 100 g de sucre
- 3 ous
- 1 sobre de rent químic
- Motles de paper allargats
- Ratlladura de taronja i llima
- Canella en pols
- Sal
Elaboració
- Triturem les ametles amb aigua.
- Ho tamisem amb un colador de tela.
- Coem la llet d’ametla resultant amb la canella, la pell de llima, el sucre i una miqueta d’aigua.
- Diluïm la fècula de dacsa en aigua, l’afegim a la llet i ho deixem coure.
- Quan el fanguet tinga l’espessor desitjada, el deixem refredar.
- Batem bé els ingredients de les valencianes.
- Aboquem la mescla als motles i ho enfornem a 180 °C durant 20 minuts.
- Servim les valencianes en un plat i les cobrim amb el fanguet.
El seu origen
El fanguet de cel o “sopà” d'Aldaia, són unes postres d'elaboració tradicional que es preparen en nombroses cases de la localitat; s’elaboren per a obsequiar a amics, veïns i convidats durant les festes patronals del Santíssim Crist dels Necessitats. També sol elaborar-se en bodes o comunions. Esta recepta ha anat passant de generació en generació i, atés que és bastant laboriosa, se sol preparar en grans quantitats, fins i tot ajuntant-se diverses famílies per a elaborar-la, cosa que li atorga una litúrgia quasi celestial i organitzada.