Ensaladilla russa en textures
La tapa reinterpretada
Hui reinterpretem l’ensaladilla, la deconstruïm i la tornem a construir d’una forma ben original. Jugarem amb els ingredients clàssics i els presentarem de formes diverses en un mateix plat.
Una presentació diferent, però amb els ingredients de sempre:
Ingredients
- 150 g de tonyina de llanda
- 3 creïlles blanques
- 3 ous durs
- 1 paquet de rosquilletes fines
- Maionesa
- Julivert fresc
- Oli OVE
- Sal
Per al granissat de carlota:
- 500 g de suc de carlota
- 50 g de suc de taronja
- Oli OVE
- Sal
Per a l'espuma de pésols:
- 350 g de pésols congelats
- 4 fulles de gelatina
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Coem les creïlles i les xafem, en un bol, amb una forqueta.
- Hi afegim la tonyina, els ous, maionesa, julivert picat i ho barregem tot bé.
- Ho rectifiquem de sal i ho reservem en fred, dins d’una mànega pastissera.
- Escaldem els pésols i els triturem amb un poquet d’aigua de la cocció, oli i sal.
- Colem la crema resultant, la calfem en un casset junt amb la gelatina, prèviament hidratada, i ho reservem en un sifó.
- Per a fer el granissat de carlota, emulsionem en un motle els sucs de carlota i taronja amb oli i una mica de sal, i ho congelem.
- En un got, posem una base de crema de creïlla.
- Continuem l’emplatat amb el granissat de carlota i l’espuma de pésols.
- Ho acabem amb unes rosquilletes.
Nutrició: maionesa
El fet que la seua base siga l'oli la converteix en una salsa amb un contingut energètic molt elevat, però es pot integrar en una alimentació equilibrada i variada si no se n'abusa. A més, també fa més atractius alguns plats per a gent inapetent o xiquets. D'altra banda, la maionesa no afecta negativament els nivells de colesterol ni per l'oli ni per l'ou. Davant del dubte de consumir-ne casolana o industrial, la casolana ens permet fer-la al nostre gust o personalitzar-la, mentre que amb la industrial, la seguretat alimentària està garantida i la conservació és millor. La diferència existent entre la maionesa clàssica i la maionesa light és que esta última presenta menys quantitat d'oli i ou i, per tant, nivells de calories i colesterol més reduïts.