“Encebollà” d’anguila
Com "la despechá", però a la valenciana! ;)
Este plat és conegut en la comarca de l’Horta Sud com “encebollà” d’anguiles, i és que la gent de la zona tenia per costum “encebollar” anguiles, ànecs i tot allò que es movia pel terme.
Anotem els ingredients!
Ingredients
- 1 kg d’anguiles
- 4 cebes
- 2 tomaques
- 4 alls
- Pebre roig dolç
- Llorer
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Netegem i trossegem les anguiles.
- Sofregim la ceba tallada en juliana, amb uns allets i llorer.
- Hi afegim pebre roig i la tomaca ratllada, i ho deixem sofregir.
- Hi incorporem les anguiles i ho cobrim amb aigua.
- Quan alce el bull, abaixem el foc i ho deixem coure.
L'anguila
Es tracta del peix amb més greix que hi ha (el que comporta mo,tes calories), però malgrat ser peix blau, el seu greix és baix en omega3. El contingut en proteïnes no és elevat, però estes són d'alt valor biològic. Inconvenient → conté purines que es transformen en àcid úric.
Dites populars
“Amb tu pa i ceba” (Quan es vol a una persona s'está més disposat a afrontar penalitats conjuntament), “Estàs més verd que una ceba” (Que no està gens madur, que li falta molt per a estar madur), “Portar una bona ceba” (Anar ben borratxet), “Portar més corfolls que una ceba” (Portar molta roba damunt), “Val més menjar ceba amb amor que llonganissa amb dolor (Fan més profit la companyia o l’apetència que el menjar en si)”.