Cruet de peix
Recepta de pescadors
Què vos sembla si hui cuinem un cruet de peix? És una d’eixes receptes clàssiques del nostre receptari que mai passen de moda. Aquesta, concretament, es prepara molt per Xàbia i la Marina.
Vegem quins ingredients gastarem!
Ingredients
- 1 kg de peix divers (moll, llobarro, lluç, orada...)
- 1 l de caldo de peix
- 12 cloïsses
- 3-4 creïlles
- 1 tomaca
- 1 ceba
- 3 Alls
- Julivert
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- En una cassola baixa, disposem les creïlles i la ceba a rodanxes.
- Hi afegim la tomaca, els alls, oli i sal.
- Trossegem el peix, el salem i l’incorporem a la cassola.
- Hi agreguem les cloïsses, una miqueta de caldo de peix i julivert picat.
- Ho enfornem a 180 °C durant 25 minuts, aprox.
- Ho servim en la mateixa cassola.
Xàbia, el seu origen
El cruet de peix és una de les receptes més emblemàtiques de Xàbia, poble de pescadors. Antigament, per a fer este plat els homes i les dones de la mar gastaven el peix “trencat”, és a dir, el que no es podia vendre a la llotja, de manera que tampoc s’havia de manipular massa davant el perill que es trencara més, per això es feia cru. El caldo sobrant del cruet l’aprofitaven també per fer algun arrosset.
Part de l'encant d’este plat és que, pel seu peculiar i espontani origen en la manera de preparar-lo, no té ni molt menys una recepta fixa. Cada u/na pot posar-li els ingredients que desitge. El rap, el mollet, la corbina, el llucet o la galera, entre moltes altres opcions, són alguns dels peixos que se li poden afegir.