Corona de l’Horta
Un clàssic valencià per a coronar-se!
Segur que esta recepta de tortada que farem a continuació vos sona. Potser no el nom, però quan la vegeu acabada direu: “ah, això és el pastís que es feia en festes noseaon”, o: “en el forn tal sempre n’hi ha una d’estes a l’aparador”.
Bé, este és el nom pel qual es coneix a molts pobles de l’Horta Nord de València, però en altres comarques es dirà d’una altra manera.
Prenem bona nota dels ingredients!
Ingredients
Per al bescuit:
- 200 g de farina
- 200 g de sucre
- 1 sobre de rent químic
- 6 ous
Per al massapà:
- 250 g d’aigua
- 250 g de sucre
- 250 g d’ametla molta
- Ratlladura de llima
- Canella en rama
- 6 ous
Per al merengue:
- 6 clares d’ou
- 6 cullerades de sucre
Per a decorar:
- Fruites confitades
Elaboració
- Per al massapà, coem l’aigua amb el sucre, pell de llima i canella.
- Hi afegim l’ametla molta i ho barregem tot mentre es cou.
- Hi agreguem els ous i ho deixem coure durant 20 minuts, sense deixar de remoure-ho.
- Per al bescuit, muntem els ous amb el sucre.
- Hi afegim la farina i el rent, i ho seguim batent.
- Ho estenem sobre una safata i ho enfornem a 180 °C durant 20 minuts.
- Per al merengue, batem les clares d’ou amb el sucre i ho reservem en fred.
- Amb el bescuit ja fred, tallem trossos en forma de cercle i muntem capes de bescuit i massapà.
- Ho acabem amb una capa de bescuit i ho cobrim tot amb el merengue.
- Decorem la corona amb la fruita confitada i la daurem al forn.
Origen
La corona de l’Horta és una especialitat pastissera típica de l’Horta de Benimaclet i d’Alboraia (de fet, també es coneix com ‘corona d’Alboraia’). Era el pastís típic de les grans celebracions: el naixement d’un xiquet, un casament, aniversaris… Com a postres casolanes, era una recepta que passava de mares a filles i que acceptava diferents tipus d’adobament per al bescuit. Es podia calar amb almívar o amb un licor de taronja. En temps en què el sucre tenia un preu abusiu, empraven la mel com a edulcorant.