Cassola de sémola de blat

Fàcil
90 minuts
4 persones

Un plat en perill d'extinció

Cassola de sémola de blat
Cassola de sémola de blat
01 de juny 2023 - 19:59

Vos proposem un plat ben tradicional: una cassola de sémola de blat. Es tracta d’una recepta recollida per Casimir Romero Garcia, d’Ontinyent, un estudiós de la cultura i del folklore valencians.

Abans de cuinar, anotem els ingredients:

  • 400 g de sémola de blat
  • 250 g de coll de corder
  • 250 g de garró de corder
  • 250 g de cigrons
  • 1-2 tomaques
  • 1 creïlla
  • 1 cabeça d’alls
  • Pebre roig dolç
  • Oli OVE
  • Safrà
  • Sal
  1. Trossegem la carn i la coem amb la cabeça d’alls, sal i els cigrons, prèviament arremullats.
  2. En una cassola, fregim la creïlla a rodanxes.
  3. La reservem i, en el mateix oli, sofregim la sémola.
  4. Hi afegim pebre roig i safrà.
  5. Hi incorporem la carn, els cigrons, la cabeça d’alls, les creïlles i la tomaca.
  6. Ho cobrim amb la mateixa quantitat de caldo que de sémola.
  7. Ho enfornem a 180 °C durant 35 minuts, aprox.

Difícil de trobar

Segons el que explica Casimir Romero, encara podem trobar, en alguns restaurants, receptes primitives que porten blat, com és el cas del blat picat o del cuscús, però hi ha un tercer plat que pràcticament ha desaparegut, i és aquest: la cassola de sémola de blat al forn. Aquesta recepta l’ha recollida del poble de Terrateig, a la Vall d’Albaida. Casimir ens explica que en algun forn de la comarca, allà pels anys 50 del segle passat, encara es coïa alguna cassola d’estes. I no s'entén per què, ja que és un plat senzill de fer.

On sí que es cuina encara la cassola de sémola és a Menorca. Els menorquins estan orgullosos d'aquest plat, que és un testimoni de l'època andalusina. Allí li diuen "arròs de la terra", encara que no porta ni un granet d'arròs. 

També et pot interessar

stats