Carn d’era
A setembre, qui tinga blat, que sembre!
Anem amb una recepta tradicional de la comarca de l’Alt Maestrat: Carn d’era. Un dels plats que els llauradors cuinaven i es menjaven a la mateixa era dels camps de blat, quan arribava l’època de la trilla.
Ingredients
- 1 kg de carn de corder
- 3 fulles de llorer
- 3 tomaques
- 4 creïlles mitjanes
- Alls
- Julivert fresc
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Trossegem i salpebrem la carn de corder.
- La sofregim lentament en una cassola de fang amb unes fulles de llorer.
- Quan estiga la carn ben daurada, hi incorporem la tomaca.
- Hi afegim la creïlla tallada a trossets.
- Hi aboquem aigua fins que cobrisca i ho deixem coure durant 1 hora.
- Abans de finalitzar la cocció, hi afegim una picada d’all i julivert.
Què és trillar?
En temps de la trilla del blat (trillar o batre és separar el gra de la palla), els jornalers vivien a l’era. El menjar, per tant, havia de ser contundent, al temps que agradable.
Nutrició: el corder
La part més negativa és que té molt de greix. Proteïnes d'alt valor biològic (bones per a la massa muscular i defenses), molt digerible, àcid fòlic i ferro, vit B12-B6-B2, zinc, triptòfan. És una carn saludable sempre que la quantitat i la freqüència del consum siga moderada.