Caldereta mallorquina

Fàcil
1 hora
4 persones

Plat de dia important

Caldereta mallorquina
Caldereta mallorquina
27 de desembre 2023 - 20:10

Tirem la casa per la finestra i cuinem, ni més ni menys, que una caldereta mallorquina. Aquest plat podria protagonitzar el menú de qualsevol dia festiu, i pel Nadal, més adient encara.

Anotem!

  • 1 kg de llagosta o llamàntol
  • 1 ceba
  • 3 pimentons verds
  • 4 tomaques
  • 1 porro
  • Caldo de peix
  • Nyora picada
  • Julivert fresc
  • Alls
  • Brandi
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Pa per a sopes
  • Sal

Per a la picada:

  • Fetge de rap
  • Ametles torrades
  • All
  • Julivert
  • Brandi
  1. Marquem la cua i les pinces i ho reservem.
  2. Sofregim els caps de llamàntol amb la ceba i el porro.
  3. Hi incorporem el pimentó, l'all i la nyora.
  4. Hi afegim el brandi i ho flamegem.
  5. Hi incorporem la tomaca i el julivert picat.
  6. Hi aboquem el caldo i ho deixem coure uns 10 minuts.
  7. Hi incorporem el llamàntol i ho deixem coure 5 minuts més.
  8. Fem una picada amb el fetge de rap, les ametles, all fregit i julivert.
  9. Afegim la picada a la cassola, ho removem i apaguem el foc.
  10. Ho servim amb les llesques de pa torrades.

El llamàntol

El llamàntol és el crustaci més gros que viu al Mediterrani. Sol pesar entre 500 g i 1,5 kg, però pot arribar a pesar 10 kg i fer fins a 80 cm de llarg. Posseeix dos grans pinces desiguals: l'arredonida té dents romes que utilitza per a tallar i esclafar, mentre que la pinça més allargada té dents esmolades i fines amb els quals tritura les captures. Si no els pesquen, poden arribar a viure fins a 50 anys.

Nutricionalment, té una carn blanca molt saborosa, és un crustaci del qual s’aprofita molta de la carn, incloent-hi les pinces i les potes. És rica en aminoàcids essencials, en iode i en zinc. També conté vitamines A, B i E. No obstant això, també és rica en colesterol, per la qual cosa ha de ser evitada per persones que el tinguen alt.

També et pot interessar

stats