Bresquilles al vi i mostillo
"A l'agost, vi i most"
Preparem unes postres clàssiques que en realitat en són dos. Cuinem unes bresquilles al vi i, fent una mena de reaprofitament, elaborarem una versió del mostillo, un dolç molt típic a les terres vitivinícoles.
Pren nota!
Ingredients
- 4 bresquilles grosses
- 1 botella de vi negre valencià
- Farina
- 2 branques de canella
- Corfa de taronja
- Corfa de llima
- Anous
- Ametles
- Herbasana
Elaboració
- Bollim el vi amb el sucre, la canella, la corfa de taronja i la corfa de llima.
- Tallem les bresquilles a quarts i els llevem el pinyol.
- Les incorporem al vi i les deixem coure durant 10 minuts.
- En una cassoleta, aboquem una part de l’almívar.
- Hi incorporem anous i ametles i hi espolsem farina.
- Ho coem fins que s’espessisca.
- Servim les bresquilles amb l’almívar i herbasana i el mostillo a banda.
El mostillo
El mostillo és típic a la Plana d’Utiel-Requena i a les comarques de la Manxa i n’hi ha moltes receptes, amb variacions respecte a allò que se li afig: corfa de llima, de taronja, anous, pinyons o inclús anís. Com el seu nom indica, es prepara amb most, és a dir, amb el suc natural que s'extrau durant els primers passos de l'elaboració del vi i que suposa un punt de partida clau per a determinar la qualitat del producte final: si el most és de bona qualitat, amb ell es podran elaborar grans vins.
Per molt que ens el puga recordar, el mostillo no té res a vore amb l’arrop. El mostillo és most reduït amb farina, mentre que l’arrop és most espessit de manera natural, a base d’evaporació, en el que se sol coure també carabassa, meló o codony.