Brandada d'abadejo amb cruixent i oli verd
Una recepta típica de l'arc mediterràni
Aquesta recepta és originària de França i és típica de l'arc mediterrani que engloba des de Ligúria a Itàlia passant per la Provença francesa fins a Catalunya i la Comunitat Valenciana. Els ingredients principals d'aquest plat són l'abadejo i l'oli d'oliva.
Ingredients
- 250 g de ceba tendra
- 250 g d'abadejo dessalat
- 250 ml de nata líquida
- 2 fulles de gelatina
- 3 alls
- 50 g de cotnes d'abadejo
- 1 terrina d’ous de salmó
- 1 vitet
- Oli OVE
- Julivert fresc
- Cebollí
Elaboració
- Rossegem un all, hi afegim la ceba tendra i el vitet i ho ofeguem tot.
- Hi agreguem l'abadejo llescat i continuem ofegant-ho.
- Hi afegim la nata líquida i deixem coure el conjunt.
- Ho retirem del foc i, quan haja baixat la temperatura, hi afegim les fulles de gelatina, hidratades prèviament.
- Triturem la mescla, la col·loquem en una font i la deixem refredar.
- Per altra part, triturem l'oli amb julivert i cebollí.
- Escudellem la brandada amb els cruixents d'abadejo, els ous de salmó i ho arruixem amb l'oli verd.
Consell - Lactis desnatats, semis o sencers
Per a tota la gent que ho desconega, la nata és un producte lacti ric en greix, que s'obté quan se separa de la llet, per això és coneguda també com a crema de llet. La nata ens pot servir per a explicar què són els lactis desnatats, semis o sencers i saber per què i en quins casos és convenient consumir-los.
- En quins casos és recomanable consumir llet no sencera i en quins no.
- Additius de les llets no senceres.
- Falsos mites i veritats sobre les llets no senceres.