Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Bollit valencià amb lluç i moixama

Fàcil
2 hores
2 persones

Posem en valor els clàssics i els actualitzem

Bollit valencià amb lluç i moixama
17 d'octubre 2022 - 23:59
  • 4 llomets de lluç o d’abadeget
  • 200 g de bajoqueta redona
  • 160 g de salsa de soja
  • 4 rovells d’ou
  • 2 creïlles 
  • 2 carlotes
  • 1 ceba
  • Moixama
  • Oli OVE
  • Llima
  • Sal
  1. Cobrim els rovells amb la salsa de soja i els reservem en fred.
  2. Bollim la creïlla, la ceba, la carlota i la bajoqueta.
  3. Cobrim els lloms de peix amb sal i els deixem curar.
  4. Obrim la bajoqueta per la mitat i la reservem.
  5. Netegem els lloms de peix amb aigua i els passem per la flama o per la planxa.
  6. Servim la crema de verdures, acompanyada dels rovells, la bajoqueta i el peix.
  7. Ho decorem amb moixama ratllada.

El bollit, el gran oblidat

És un plat de la cuina tradicional valenciana que no té el reconeixement que es mereix: és el rei dels nostres sopars, però després la fama se l’emporta la paella. Un plat saborós, econòmic, sa, molt fàcil de fer, i a més, vegà. Se sol menjar per a sopar per la tardor o l’hivern, encara que es pot menjar perfectament per a dinar i en qualsevol època de l’any (a més, es pot menjar fred). Els ingredients imprescindibles són creïlla, ceba, bajoqueta i carlota. Hi ha cases on se sol compementar amb carxofes, bleda o floricol, depenent de la temporada. S’adoba amb oli i sal (vinagre també li posa molta gent) i hi ha llocs on se sol servir acompanyat d’un ou cuit. Hi ha qui se’l xafa i qui el preferix trossejat: cada casa és un món, però tots mengen bollit!

Curiositat

Ja fa molts anys que el cuiner Ricard Camarena va posar en la seua carta un plat anomenat “Crema de bollit” on buscava valorar i reconéixer esta recepta.

També et pot interessar