Arròs de gall de Sant Pere

Fàcil
2 hores
4 persones

Tot i el nom, és un peix

Arròs de gall de Sant Pere
Arròs de gall de Sant Pere
23 de maig 2023 - 19:59

El gall de Sant Pere és un peix ben imponent. El seu nom es deu a una llegenda curiosa, que pots llegir més avall. Però abans, toca cuinar-lo. En aquesta recepta, el fem amb un arrosset sec i en paella.

Anota els ingredients!

  • 1 gall de Sant Pere d’1 kg aprox.
  • 10 gambes mitjanes
  • 1,5 l de caldo de peix
  • 150 g de favetes baby
  • 350 g d’arròs
  • 1 tomaca
  • 2 alls
  • Pebre roig dolç
  • Safrà
  • Oli OVE
  • Sal

Per a la muselina d’all:

  • 150 ml d’oli de gira-sol
  • 2 alls
  • 2 ous
  • Sal
  1. Separem els lloms del peix i en fem 4 filets.
  2. En una paella, marquem la gamba sencera i la reservem.
  3. Hi marquem els filets de peix pel costat de la pell i els reservem.
  4. Hi sofregim les favetes i hi afegim uns alls picats.
  5. Hi agreguem el pimentó roig i la tomaca ratllada.
  6. Hi incorporem l’arròs i el sofregim una miqueta.
  7. Hi aboquem el caldo de peix i ho deixem coure durant 18 minuts, aprox.
  8. Per a la muselina, fem un allioli amb els alls, un rovell d’ou, un ou sencer, sal i oli.
  9. Muntem la clara d’ou i la mesclem amb l’allioli.
  10. Quan falten 5 minuts perquè s’acabe de coure l’arròs, hi incorporem els filets de peix amb la pell cap amunt i les gambes.
  11. Deixem l’arròs reposar i servim la muselina per a acompanyar.

La llegenda del gall de Sant Pere

Es conta que a Sant Pere li van reclamar els impostos que exigien als habitants de Roma, i com que no tenia diners, va clavar la mà en l'aigua i va traure un peix. Li va obrir la boca, en va traure una moneda i amb ella va pagar els impostos reclamats. 

Aquest peix es va fer molt famós a mitjan segle XIX, perquè hi va haver una forta tempesta a Londres, d’eixes que pareix que haja d’acabar-se el món, on van ploure peixos durant quasi una hora, i la majoria eren galls de Sant Pere, una espècie que per allí mai havien vist ni coneixien. En comunicar-se amb universitats de tota Europa, l’única que els va reportar informació sobre el peix en reconéixer-lo va ser la del Caire, a Egipte. Finalment, es va deduir que la tempesta havia transportat eixos peixos fins a Londres des del Mediterrani Oriental.

També et pot interessar

stats