Ajitonto

Fàcil
35 minuts
2 persones

Recepta típica de la Vall de Cofrents amb influència de la cuina manxega

Ajitonto
Ajitonto
27 de juliol 2022 - 16:31

Els ingredients d'aquest plat de cuina local poden variar segons la temporada en què es cuine. El podem combinar amb bacallà, amb dauets de pernil o amb carn de caça. T'animes a fer-la?

  • 250 g de bacallà dessalat
  • 6 alls
  • 2 creïlles
  • 2 tomaques madures
  • 1 manoll d'espinacs
  • 1 nyora
  • Bolets o xampinyons
  • Farina
  • 1 litre d'aigua
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Ofeguem els alls sense pell, la nyora i les creïlles.
  2. Hi afegim el bacallà, els espinacs, els bolets i les tomaques.
  3. Ho ofeguem tot removent-ho molt bé.
  4. Hi afegim la farina i ofeguem bé el conjunt.
  5. Cobrim amb aigua i deixem coure sense deixar de remoure.
  6. Rectifiquem d'aigua i sal fins a aconseguir la textura desitjada.

Dessalar el bacallar

La tècnica del dessalació del bacallà és tan important que determina que el plat siga exquisit o impossible de menjar per excés de sal. El bacallar en salaó sol vindre cobert d'una capa de sal que hem de netejar abans de posar-lo a remull.

Per a dessalar els lloms primer hem de trossejar-los si són molt grans i cobrir-los amb aigua en abundància i molt freda. El procés es durà a terme dins del frigorífic perquè no hi haja fermentació. Per a saber si ja està dessalat provarem un pessic de la zona central del filet. Abans de cuinar-lo secarem bé el peix, col·locant-lo sobre paper absorbent.

També et pot interessar