Anna Lluch, sobre els inicis de la llei del divorci: “Les divorciades eren les dones i elles tenien la culpa que la parella no funcionara”

El programa Dejavú dedicat a l’any 1981 ha repassat el que va suposar per a la igualtat de la dona la llei del divorci 

La doctora Lluch durant l'entrevista en el programa 'Dejavú' / À Punt Mèdia

L’Espanya que entrava en els anys 80 mostrava un panorama en certa manera distòpic. La ciutadania va haver d’esperar fins l’any 1981 perquè el divorci fora legal. Eixe any va quedar marcat al calendari com el de l'aprovació de la llei que el regulava. Un dret que sí que havia sigut reconegut durant la República, l’any 1932, i que en arribar la dictadura va quedar derogat. 

El programa Dejavú d'À Punt, en la seua nova entrega, s’ha centrat en els esdeveniments principals de l'any 1981, i un va ser la nova llei del divorci. Una qüestió que marcaria moltes famílies espanyoles, des d’eixe dia, i especialment moltes dones. Una realitat que anava més enllà de la llei. Als seus efectes psicològics ha posat paraules la doctora i investigadora sobre el càncer, Ana Lluch, durant l’entrevista amb l’equip del programa.

La nova llei permetia la dissolució del matrimoni si ho demanava una de les dos parts i sense intermediació de l’església

“Les divorciades eren les dones i qui tenia la culpa que la parella no funcionara era la dona”, ha dit Ana Lluch sense dubtar. La nova llei permetia la dissolució del matrimoni si ho demanava una de les dos parts, i sense intermediació de l’església. La llei va permetre l’alliberament de moltes dones, que fins a eixe moment estaven obligades a continuar amb el marit.

Hi va haver opinions de tots tipus arran de l'aprovació, tot i que com ha destacat la doctora Lluch “evidentment, no va suposar que tot el món anara a divorciar-se. Sols aquelles parelles en les quals veritablement no hi havia una convivència”. Com ha recordat el magistrat i jurista Joaquim Bosch en el programa, “durant la dictadura el matrimoni era per a tota la vida... i estava molt mal vist que no fora així. Les dones estaven subordinades als marits, necessitaven permís del marit per a exercir una activitat empresarial, per a poder fer una compravenda”. 

Mira el programa complet de Dejavú a la carta

També et pot interessar

stats