Guia per a saber triar una bona mona de Pasqua o una coca de panses i anous

Consells estrets del concurs de dolços de Pasqua del Gremi de Forners i Pastissers, després de realitzar una degustació de diverses modalitats, com el pa socarrat, la coca de panses i anous, les mones tradicionals i altres innovadores

El concurs de dolços de Pasqua del Gremi de Forners i Pastissers en 'Bona vesprada' / À Punt Mèdia

Sabem distingir una bona mona de Pasqua, feta amb bona farina i ous frescos, d'altres elaborades amb productes industrials i aromes artificials? El Gremi de Forners i Pastissers, com cada any, ha organitzat el Concurs de Dolços de Pasqua, al Centre d’Artesania de València. Allí l’equip de Bona vesprada ha pogut fer un tast d’una mostra destacada de la millor rebosteria de la Setmana Santa. Quatre consells queden molt clars.

Un total de díhuit pastisseries i forns tradicionals han participat en la mostra, on la qualitat ací no es discuteix i sols cal triar entre l'excel·lència. Entre les modalitats presents han estat el pa socarrat —també conegut com a tonya—, la coca de panses i anous, les mones tradicionals i altres més innovadores.

Quan parlem de qualitat, hi ha uns factors que no poden faltar en cap exemplar, ja porte la mona ou bollit o ou de xocolate, decoracions de pistatxo, farcits originals o es tracte de productes singulars com la trena d’arnadí.

Quatre claus per a triar una bona mona de Pasqua o una coca de panses i anous 

  • La vista

Diuen els especialistes que siga mona o coca de panses, tot entra per la vista. En el cas de les mones cal fixar-se en l'estructura que té, en la figura que li ha donat el forner.

  • L’olfacte 

Aquest segon pas és també molt important. Ens parlarà de la frescor dels productes utilitzats. A més, és amb aquest sentit que s’aprecia si la fermentació s’ha passat i si la mona fa olor d'agre. 

  • Gust 

Prova de foc. Diuen els membres del jurat que ací és quan t'adones de si era el que pensaves o no.

  • Tacte 

Molt important, també. En apretar la mona o coca de panses i anous, la massa cal que estiga ben esponjosa.

A la mostra, l'equip del Bona vesprada també ha pogut tastar rebosteria més innovadora, com per exemple les mones farcides de pistatxos. Els membres del jurat presents han confirmat que enguany han triomfat les innovacions elaborades amb arnadí.

També et pot interessar

stats