Rafael Climent: “Sense salut és impossible que l’economia funcione”

21 min.
12

El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, ha visitat aquest divendres el programa A la Ventura d’À Punt, on s’ha debatut sobre salut i economia en l’actual pandèmia. En aquest context, Climent ha assegurat que, mentre no es controle la pandèmia, “serà complicat que l’economia vaja avant”.

Amb 437.701 persones parades, un nombre que s’ha incrementat un 22,4% respecte a l’any 2019, Climent ha defensat que ara “hi ha una crisi de demanda”, i que “és difícil generar confiança en els consumidors i consumidores”. “Si no parem el virus, independentment de tota la pressió hospitalària, de tota la pressió de treballadors i treballadores, i els problemes presents en altres àmbits… no podrem fer factible tindre una economia potent i competitiva”, ha emfatitzat.

En aquest sentit, el conseller d’Economia Sostenible, ha matisat que "hem de ser valents" i cal prendre “les mesures que calen” i, per això, s’ha mostrat partidari d’endurir les restriccions, com han manifestat altres membres de la seua formació, Compromís. També ha precisat, en preguntar-li pel possible tancament dels centres comercials, que els focus de contagi, “tal com diuen els experts en la matèria”, estan en la “mobilitat i el contacte social”.

El conseller d’Economia Sostenible ha recordat, com va anunciar el president del Consell, Ximo Puig, els 120 milions que es destinaran per als sectors més afectats. “Entraran en el còmput hoteleria, oci nocturn, restauració, agències de viatges, artesania… totes les empreses que, respecte a l’any anterior, hagen facturat menys d’entre un 40% i un 100%. Les ajudes les gestionaran els ajuntaments amb aportacions de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments”, ha afirmat Rafael Climent.

Climent també ha avançat que l’Institut Valencià de Finances oferirà préstecs de 15.000 euros en avant a les empreses que hagen baixat la facturació, “amb un 30% de subvenció, és a dir, si una empresa demana 15.000 euros, 4.500 euros no els haurà de tornar, sinó només el 70%”, ha afegit. A més, el conseller ha manifestat que s’està estudiant la possibilitat de bonificar la quota de la seguretat social per als autònoms, així com injectar més ajudes per a autònoms.

El conseller d’Economia Sostenible també ha mencionat en el programa A la Ventura que és el govern central el que està gestionant els fons europeus. “A mi m’encantaria que, com a gestor de l’autonomia, almenys un 50% d’Europa poguérem gestionar-lo”, ha apuntat, i ha afegit que “estan damunt de la taula al voltant de 70 milions d’euros de transició energètica per a projectes relacionats. “Això sí, amb criteris del Ministeri, i a mi m’agradaria que els puguem posar nosaltres, com a gestors de l’autonomia”, ha precisat.

Quant a les diferències entre els socis de govern del Botànic, Rafael Climent ha declarat que aquest executiu “està més viu que mai” i “a prova de bombes”. “La democràcia és diversa”, i "entre diferents, podem pensar diferent", ha argumentat per defensar les seues discrepàncies.

Per últim, respecte als ERTO, la pròrroga dels quals finalment no es va firmar aquest dijous, Rafael Climent s’ha mostrat optimista i ha opinat que es repetirà l’acord entre el govern central i els agents socials. “La negociació és complexa, però estem o estan condemnats a arribar a un acord. Es parla del 31 de maig i crec que sí que s’arribarà a aquesta data”, ha conclòs.

stats