Saps on fan les millors papes valencianes?
En una competició organitzada en Twitter, 1.400 persones han votat entre 32 marques valencianes i el resultat intenta donar llum a l'etern debat
Moltes comarques tenen les seues papes autòctones, on una fàbrica artesanal elabora un producte que sol ser venerat pel veïnat. Sembla que per a cadascú, les del seu poble o comarca són les millors. Per a donar un poc de llum a tantes discussions familiars i d'amics al voltant de qui fa les millors papes i de quin poble són, @valencianMemes ha organitzat un concurs, per a posar en valor aquest producte tan valencià. El compte de Twitter, amb més de setze mil seguidors, és un referent de l'humor valencià sobre els costums i idiosincràsia dels valencians i valencianes. Ara ha fet arribat les papes del nostre territori a les xarxes socials i ha generat una competició en Twitter.
Després de dos mesos de votació i de 32 marques de papes –totes de la Comunitat Valenciana–, un total de 1.400 persones han votat i el veredicte ha sigut que les millors papes són Papas J. García, de Castelló de la Plana. En segon lloc han quedat Papas Duso, d'Alberic, tan populars a les comarques de la Ribera i la Safor.
Com ha quedat la classificació?
Però qui està darrere de Papas J. García?
Darrere d'aquesta marca hi ha una empresa familiar que fa més de trenta anys que elabora el producte, cent per cent artesà. Com ha explicat en A la Ventura la propietària, Yolanda Cosín, "el secret de l'èxit és "elaborar un producte bo, de qualitat, i posar-li carinyo".
En J. García, siga la creïlla, l'oli o els fruits secs, busquen producte pròxim, principalment que estiga produït a Castelló o en tot cas a Espanya. "La nostra distribució principalment és la província de Castelló i un poc de producte arriba a València. I per missatgeria també les enviem a tot Espanya, a aquelles persones que les han tastades i les volen".
Javier García ha explicat que va ser el 1982 quan el matrimoni va començar. "Una fregidora menudeta va ser prou. A mesura que fabricàvem, anàvem venent. De porta en porta. En bosses tancades a mà". En aquesta altra entrevista a Javier, de fa uns anys, ens va contar part del seu secret.
L'historiador valencià Vicent Baydal, un dels cronistes de la ciutat de València, a més de col·laborador d'A la Ventura, s'ha confessat un enamorat de les papes valencianes i, potser sense saber-ho, ha sigut un dels inspiradors d'aquesta competició, que en part li han dedicat els promotors.
Com ha explicat Baydal en A la Ventura, "És un fenomen molt nostre. Te'n vas a altres autonomies i no trobes aquest fenomen comarcal tan arrelat en la gent". Ha explicat que aquests negocis, uns més menuts que altres, són principalment "negocis familiars", que van dels 30 als 50 anys d'antiguitat.
"Les papes més antigues són les Papes Escrivà d'Oliva, a la Safor".
"Les papes més antigues són les Papes Escrivà, d'Oliva, a la Safor". Un producte que data de 1918. "Escrivà, a diferència d'altres fabricants, sí que les exporta a l'estranger". L'historiador ha destacat el món desconegut d'aquest producte artesanal, que fins i tot –ha destacat– donaria per a una sèrie de televisió.
"Trobem algunes marques que fins i tot venen de la mateixa família, com són les Papes Escrivà i les Lolita. Després tenim des de les més conegudes entre les comarques valencianes, fins a altres que són d'àmbit més local, com és el cas de les Papes Morell de Pedreguer i les Geysel de Sant Mateu. Això sí, a les seues comarques les tenen en gran estima. El concurs que ha fet el compte @valencianMemes en Twitter ha volgut destacar tota aquesta diversitat de papes que hi ha", ha conclòs l'historiador.