Pilar Lima: "Reeditarem els governs d'esquerra a l'Ajuntament de València i la Generalitat amb nosaltres dins"

La candidata de la coalició UP-EU a l'alcaldia de la ciutat veu "obvi" que Yolanda Díaz els faça costat en la campanya com a vicepresidenta de la formació morada en el govern espanyol: "Un altre escenari no s'entendria"

Pilar Lima, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Pilar Lima, coordinadora autonòmica de Podem i candidata de la coalició Unides Podem-Esquerra Unida a l'alcaldia de València, està convençuda que la seua formació té la clau dels governs tant de la ciutat com de la Generalitat i serà "decisiva" per a decantar la balança a favor del bloc d'esquerra en les eleccions del pròxim 28 de maig. Ho ha assegurat durant una entrevista aquest dimarts en Les notícies del matí: "Reeditarem el govern d'esquerres a l'Ajuntament de València i el Botànic a escala autonòmica, amb nosaltres dins", ha vaticinat.

La fins ara síndica d'Unides Podem a les Corts ha subratllat diverses vegades el paper crucial i necessari que jugarà la candidatura d'UP-EU en el tauler polític d'un 28M molt disputat entre els dos blocs, segons les enquestes preelectorals. Així, ha remarcat que seran el "mur de contenció" per a allunyar la dreta del poder en l'àmbit local i també en l'autonòmic. "Si Unides Podem està en l'Ajuntament, evitarem que tornen les polítiques de la dreta. No volem que tornen", ha manifestat, per a recordar després que a València "li ha provat" que feren fora Rita Barberà el 2015. "Li ha provat tant, tant, que no volem que vinga la seua hereva, María José Catalá. Sabem quins plans té per a la ciutat", ha advertit.

Lima ha reivindicat els èxits d'Unides Podem en l'executiu de coalició estatal, que comparteix amb el PSOE, per a defensar que són capaços de ser força de govern i "referents" per als col·lectius infrarepresentats en les institucions, especialment les persones amb diversitat funcional. També ha fet un repàs dels èxits aconseguits en el Botànic i les Corts, com l'aprovació de la taxa turística o les polítiques "d'avantguarda" en habitatge a través de la conselleria que lidera Héctor Illueca. I ha marcat els reptes pendents en l'àmbit local de València, entre altres, combatre la turistificació, els preus desorbitats dels lloguers o avançar en remunicipalització. "Estem per a tocar els nassos i obrir tots els melons a la ciutat de València", ha resolt.

A València li ha provat que férem fora Rita Barberà el 2015. Li ha provat tant, tant, que no volem que vinga la seua hereva, María José Catalá
Governar amb el PSOE té limitacions, ho hem vist amb la llei d'habitatge

D'altra banda, la candidata ha llevat importància als sondeigs que els situen per davall del 5% dels vots, mínim necessari per a obtindre representació a les Corts, i ha insistit que en Unides Podem se centren a "deixar-se la pell" per a fer la campanya "de la millor manera possible" i aconseguir mobilitzar l'electorat indecís, que ella ha xifrat en el 40% segons les estadístiques que maneja la formació mateixa. "Som l'element que inclinarà la balança entre l'esquerra i la dreta, i la nostra obligació és fer el màxim possible en aquesta campanya per a mobilitzar la ciutadania, sobretot, els que anaren a l'abstenció en les eleccions anteriors", ha apuntat.

L'interrogant Yolanda Díaz

Sobre les tensions amb Compromís, la segona pota de la coalició en el Botànic, Lima n'ha rebaixat la magnitud. Segons ha dit, des d'Unides Podem "sempre" han apostat per concórrer als comicis des de la unitat per a constituir un bloc d'esquerres "ampli" que permeta una correlació diferent de forces perquè "governar amb el PSOE té limitacions", ha advertit, com ha passat amb la llei d'habitatge estatal o la reforma del "només sí és sí". Veu, però, "totalment respectable" que els taronja vulguen anar-hi per separat. En tot cas, ha deixat clar que "cadascú té el seu projecte polític" i que en l'esquerra hi ha "tres espais responsables". "Cadascú ha de fer la seua faena", ha afegit.

Quan li han preguntat si Yolanda Díaz farà campanya per a Unides Podem a la Comunitat Valenciana de cara al 28M i per les mostres de suport que ha visibilitzat cap a Compromís, oponent polític en aquests comicis, la dirigent morada s'ha mostrat convençuda que "totes" les companyes de la direcció estatal acompanyaran els candidats territorials de la formació: Alberto Garzón, Yolanda Díaz, Ione Belarra, Irene Montero... "És obvi que vindran a fer-nos costat, un altre escenari no s'entendria", ha declarat, abans de recordar que la també ministra de Treball és "la vicepresidenta d'Unides Podem" en el govern espanyol. "Caldria preguntar-li a ella", ha insistit, sense voler mullar-se més.

Finalment, la candidata a l'Ajuntament de València ha reconegut que li haguera agradat que s'haguera tancat un pacte entre Sumar, el projecte polític liderat per Díaz, i Podem abans de les eleccions autonòmiques i municipals. Però, tot i això, s'ha mostrat segura que la direcció estatal del partit morat s'asseurà a negociar amb Sumar i que "hi haurà acord" de cara a les generals perquè "és imprescindible". "Donem-los temps", ha demanat.

També et pot interessar

stats