La segona lluna blava de l'any

Què vol dir lluna blava? És realment blava? L'any 2018 ja hem tingut dues llunes blaves i no en tindrem una altra fins a l'any 2020.

Fontanars dels Alforins
Fontanars dels Alforins / Pepe Gandia

La lluna blava (blue moon) no és realment blava

La lluna blava (blue moon) no és realment blava

Dir a una lluna plena lluna blava, no té res a veure amb el color real de la lluna en qüestió. És una tradició anglosaxona que hem importat, una més. Una lluna blava és un fenomen poc freqüent, que té a veure amb el fet de tindre dues llunes plenes en un determinat període de temps.

De fet, podem dir que hi ha dues definicions per a poder identificar una lluna plena com a lluna blava. La primera definició (definició mensual) identifica com a lluna blava la segona lluna plena que hi ha en un mateix mes, quan normalment hi ha només una lluna plena cada mes. La segona definició (definició estacional) identifica com a lluna blava la tercera lluna plena, dins d'una estació meteorològica amb quatre llunes plenes, quan normalment en tenen només tres.

Per què tenim dues definicions?

Per què tenim dues definicions?

La definició original realment és l'estacional, perquè intentava identificar la lluna plena extra que de vegades apareix a les 12 llunes plenes que normalment tenim en un any. Però, a causa d'un malentés en una publicació astronòmica en 1946, es va fer l'associació de lluna blava amb la segona lluna plena del mes. I aquesta definició mensual es va estendre mitjançant un programa de ràdio i el que la va fer més popular que l'original, i quasi definitiva, va ser quan va aparéixer com a resposta en el joc de taula Trivial Pursuit de 1986. Actualment és una segona definició, que realment és la més utilitzada pels mitjans de comunicació.

Posta de lluna. Dénia / Andrés Fornés

És poc habitual?

És poc habitual?

Una lluna blava succeeix cada 2 o 3 anys. Entre 1550 i l'any 2650 hi haurà 408 llunes blaves "estacionals" i 456 llunes blaves "mensuals".

Ací, enguany hem tingut dues llunes blaves mensuals seguides, una al gener i la segona en el mes de març. I febrer ha quedat sense lluna plena.

La pròxima lluna plena blava mensual la tindrem el 31 d'octubre de 2020, i la pròxima lluna blava estacional la tindrem el 18 de maig de 2019.

Com a curiositat, febrer és l'únic mes de l'any que pot quedar-se sense lluna plena, com ha passat enguany. L'anterior febrer sense lluna plena va ser el de 1999 i el pròxim serà el de 2037, però això no té nom assignat.

Lluna creixent. Morella / Joan Amela

Lluna blava

Lluna blava

La lluna plena o qualsevol fase de la lluna, pot tindre realment color blau en una situació molt particular, i és quan l'atmosfera té una elevada concentració de partícules de tamany superior a 900 nanòmetres. I això pot passar després d'una tempesta d'arena, d'un incendi forestal o després d'una erupció volcànica, que provoca que la lluna tinga un aspecte blavós.

Alboraia / Alejandro Muñoz

Súper lluna blava de sang

Súper lluna blava de sang

Enguany la lluna plena del 31 de gener va ser més especial encara. Aquesta lluna plena va ser la segona del mes de gener (lluna blava, mensual). A més, va coincidir amb un eclipsi de lluna i, per tant, va tindre un color més taronja o rogenc (lluna de sang). I per últim, va coincidir molt a prop del perigeu, és a dir, va ser la lluna plena més gran de 2018 (súper lluna). Aquesta ho tenia tot.

La pròxima lluna plena serà el 30 d'abril de 2018, una lluna plena "normal". Encara que també aquesta lluna té noms propis en la tradició anglosaxona, com ara lluna rosada o lluna de l'ou.

Aquesta lluna plena del 31 de març de 2018 també ha fet que enguany Diumenge de Pasqua haja sigut el dia 1 d'abril. Recordem que des del Concili de Nicea, a l'any 325, Diumenge de Pasqua sempre és el diumenge després de la primera lluna plena que hi haja després de l'equinocci de primavera. L'any que ve Diumenge de Pasqua serà el 21 d'abril, coses dels criteris i de les llunes.

També et pot interessar

stats