València no és només sol i platja: la tasca dels comunicadors de la Meteorologia

Beniarrés acull la VI Trobada d'Aficionats a la Meteorologia el 12 de maig de 2018.

València no és només sol i platja: la tasca dels comunicadors de la Meteorologia

El proper 12 de maig tindrà lloc a Beniarrés la VI Trobada d'Aficionats a la Meteorologia que organitza cada any l'Ajuntament de Beniarrés i l'Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d'Alacant i la plataforma web tiempo.com. Una de les xarrades correrà a càrrec de l'equip de Meteorologia d'À Punt, que tractarà diferents aspectes relacionats amb la tasca de comunicar la meteorologia i climatologia de les nostres terres, com ara el cas d'explicar que gota freda no és sinònim de pluges torrencials. Tindrem la sort de compatir cartell amb Agustí Jansà, destacat meteoròleg d'AEMET, i de passar el dia amb els aficionats gaudint de les diferents activitats organitzades, que inclouen la visita a l'interessant Museu del Clima de la localitat.

Cartell de l'anunci de la VI Trobada d'Aficionats a la Meteorologia de Beniarrés

Desmuntant tòpics, per Lluís Obiols

Estem informant o desinformant? Us heu parat mai a comptar les voltes que ix València com a protagonista del sol i la platja als informatius d'àmbit estatal? O quantes vegades hem de patir per la presència d'una gota freda? Està clar que els mitjans de comunicació (en especial, la televisió) creen una realitat mediàtica que, sovint, no coincideix amb la realitat meteorològica i climàtica.

A aquesta realitat paral·lela, hi hem d'afegir una sobreinformació (s'han d'omplir moltes hores de televisió), un abús de l'espectacularitat (per a cridar l'atenció) i una formació molt pobre en geografia i coneixement de l'entorn per part de molts.

El panorama és, a voltes, descoratjador, i s'ofereix una informació esbiaixada del territori, amb una tendència a l'exageració i, com a conseqüència, una pèrdua de rigor.

Tenim el terreny abonat perquè es construïsquen tòpics i realitats paral·leles, als quals ens hem d'enfrontar els professionals de la meteorologia.

I davant d'aquesta situació, les dades que proporcioneu els aficionats són la millor ferramenta per a fer-hi front.

El canvi climàtic, per José Coloma

Els efectes del canvi climàtic són una realitat. Les temperatures estan pujant, l'Àrtic està desgelant-se i la desertització avança cada any. Des de fa anys els experts, la comunitat científica i la societat en general hi estan d'acord. En general, els ciutadans som més conscients de les conseqüències dels nostres actes.

A més, els últims anys diversos estudis han indicat que, a causa de l'increment de l'efecte d'hivernacle, els fenòmens meteorològics seran cada vegada més intensos. I per descomptat, els mitjans de comunicació se n'han fet ressò.

Però què sabem exactament del canvi climàtic? De vegades es pretenen associar fets concrets amb aquest fenomen de dimensions globals, però la relació no és tan clara. Encara hi ha molts interrogants per poder donar resposta. 

I com es pot combatre aquesta tendència? La resposta és clara: amb informació i dades, i amb una labor divulgativa més constant i intensa. Perquè cal anar més enllà de les causes, cal conéixer-ne les conseqüències. Saber tant com puguem com ens afectaran els canvis que es produïsquen a la Terra i, sobretot, saber què hem de fer per a frenar-los.

Riu Vinalopó, Samuel Martínez (fortes pluges, gener 2018), Alacant, Samuel Biener (nevada, febrer 2018), Racó d'Ademús,@PREVEN_IIFF_CV  (nevada,abril 2018) i Port de Sagunt, Minerva Gracia (tempestes,  febrer 2018)

També et pot interessar

stats