Va ser gota freda?

Parlem de l'episodi de pluges fortes dels dies 20 i 21 d'agost del 2019.

Va ser gota freda?
Va ser gota freda?
23 d'agost 2019 - 19:28

Després de molts dies sense precipitacions destacables, hem tingut un episodi de pluges fortes. La pregunta més repetida ha sigut si era gota freda i la resposta és que no.

No totes les situacions de gota freda ens deixen precipitacions intenses i no totes les precipitacions intenses són causades per una gota freda.

Aquesta setmana el pas d'un front actiu i un soc que al seu darrere, amb condicions de vent humit en superfície, i l'orografia local, van ser prou per a fer créixer núvols de tempesta, que van descarregar quantitats importants de precipitació en poc de temps.

Primer van ser les comarques litorals del nord, després el litoral sud d'Alacant i les comarques que no hi falten mai: la Marina Alta i part de la Vall d'Albaida i el Comtat. I, finalment, l'interior de Castelló.

Les quantitats de precipitació van superar, amb una facilitat que sorprén persones d'altres zones de la Península, els 100 l/m². Fins i tot, vam arribar a 200 l/m² al terme de Vilallonga, a la Safor, on sempre l'orografia afavoreix els ascensos de les masses d'aire quan el vent de gregal hi entra en joc. 

Tot i que a la nostra terra estem acostumats a aquestes quantitats, la pluja amb intensitats torrencials sempre causa problemes, com ara va passar al Baix Maestrat i després a l'Alacantí, en particular a la ciutat d'Alacant.

En aquesta situació de pluges fortes, vam tindre dos tipus de pluja. D'una banda, les que van créixer a prop de la mar, que van ser alimentades per una mar que a hores d'ara arriba al moment més càlid de l'any, i ruixats i tempestes que afectarem les zones d'interior, iniciats el primer dia pel calfament del sol i el segon dia per la dinàmica del front que s'acostava des de l'oest.

Els ruixats i les tempestes que van afectar la ciutat d'Alacant i l'aeroport d'Alacant-Elx van ser excepcionals per la quantitat de precipitació en 24 hores en un dia d'estiu. 

De fet, des de que hi ha registres, no s'havia registrat mai una quantitat similar de pluja en 24 hores a Alacant ciutat i a l'observatori de l'aeroport d'Alacant-Elx en un dia d'estiu. L'observatori d'Alacant registra dades des de l’any 1859 (160 anys) i l'aeroport des del 1967.

Tot plegat, un episodi de pluja diferent, com sempre. No tenim mai dues situacions idèntiques. En aquest cas les previsions no van estimar correctament la reactivació a les zones litorals.

Aquestes pluges ens recorden que entrem en el final de l'estiu, és a dir, el moment de l'any en què les tempestes de l'interior poden arribar al litoral i reactivar-se, i més important, podem començar a tindre les precipitacions que s'inicien de nit a les zones costaneres, que són molt efectives i poden deixar quantitats de pluges destacables quasi sense fer soroll, sense trons. 

En general, la pluja ha sigut qualificada de bona per al camp, tot i els problemes que ha causat a la ciutat d'Alacant i les seues platges, i les crescudes sobtades dels barrancs al Baix Maestrat.

La irregularitat de les precipitacions és una de les característiques més notables del clima mediterrani. L'observatori de l'aeroport d'Alacant-Elx enguany n'és un gran exemple, ja que ha rebut els 80% de la precipitació que porta fins ara en només tres dies.

Cal estar atent partir d'ara a les previsions de pluges fortes, vinguen amb gota freda o sense. 

En aquestes dates hem d'estar preparats perquè les precipitacions puguen superar les previsions i, per tant, cal seguir les previsions cada dia.

Com sempre recordem, en un escenari de canvi climàtic cap al quan anem, aquests tipus de pluges fortes tot apunta que podran ser més probables i també, que augmente la probabilitat que es registren fora de la tardor.

Atents la nova situació que s'anuncia l'inici de la setmana que ve.

També et pot interessar

stats