Un mes de gener de rècords meteorològics

Dels -26,1 °C del pla de Vistabella del Maestrat als 29,8 °C d'Alacant. Del temporal de neu i pluja de Filomena als temporals de vent de Gaetan, Hortense, Ignacio i Justine.

Un mes de gener de rècords meteorològics
Un mes de gener de rècords meteorològics

Una vegada finalitzat gener fem balanç del que ha suposat el primer mes de 2021 des del punt de vista meteorològic. Si analitzem els paràmetres climatològics tradicionals, no s'observa res excepcional: segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia, la temperatura mitjana del mes (7,9 °C) ha sigut ben similar a la mitjana climàtica (8,0 °C).

Pel que fa a les precipitacions, d’acord amb les dades facilitades per l’Aemet, ha sigut un mes amb valors un 40% per damunt de la mitjana, però gens extraordinaris: sense anar molt lluny, gener de 2020 va ser molt destacable pluviomètricament a causa de la borrasca Gloria: al conjunt del territori va ser el gener més plujós des que hi ha dades i a l'observatori de l’Associació Valenciana de Meteorologia situat a Benissili, la Vall de Gallinera, es van acumular 822 l/m².

Què ha provocat que aquest mes de gener haja sigut tan singular? La resposta és la gran varietat de fenòmens que hem viscut al llarg del mes, especialment des del punt de vista termomètric. Tot i que la mitjana de temperatura ha entrat dins dels valors habituals, no hem d'oblidar que es tracta d'un paràmetre estadístic que valora el mes en conjunt. Les primeres setmanes, anòmalament fredes, han sigut compensades estadísticament per les últimes, anòmalament càlides. I això ha provocat que a simple vista gener puga haver semblat un mes normal tèrmicament parlant. Però en realitat no ho ha sigut.

Si analitzem de forma detallada el comportament del mes, podem observar que l'inici va ser molt fred. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia va qualificar l'inici de 2021 com el més fred des de 1954. I és que l'última setmana de 2020 va obrir les portes a una situació persistent de baixes temperatures que es va perllongar al llarg de més de vint dies.

A casa nostra les nits més fredes van ser les dels dies 6 i 12 de gener. La particularitat del dia 12 va ser que en imposar-se l'anticicló després del pas de la borrasca Filomena les temperatures es van desplomar a valors extrems en aquelles zones cobertes per la neu: l'observatori d’Avamet situat a Arroyo Cerezo, al Racó d'Ademús, va enregistrar -19,9 °C. Al pla de Vistabella del Maestrat van ser -26,1 °C, un valor que va superar el rècord oficial de temperatura mínima de la Comunitat Valenciana: els -24 °C registrats a Villena el 17 de gener de 1957.

La presència de l'anticicló es va allargar una setmana, un fet que va permetre que les temperatures mínimes continuaren sent baixes durant molts dies, tot i la recuperació de les màximes.

El 20 de gener es va restablir la circulació de ponent i això va suposar l'arribada de diverses borrasques atlàntiques de forma successiva: Gaetan, Hortense, Ignacio i Justine. L'efecte a la Comunitat Valenciana va ser un increment de la nuvolositat, algunes precipitacions dèbils a l'interior i sobretot, la persistència del fort vent: a l'observatori d'Avamet a l'Alto Gordo, al terme municipal de Bunyol, la ratxa màxima de vent va ser de 171 km/h el dia 22.

El pas de les successives borrasques va obrir la porta a l'arribada d'una massa d'aire més temperada des de l'oceà atlàntic. La combinació d'una massa d'aire més càlida, vent i nuvolositat va afavorir uns registres termomètrics molt per damunt de la mitjana i la desaparició de les gelades.

La instal·lació de l'anticicló sobre la península Ibèrica a final de mes, acompanyat d'una massa d'aire molt càlida i d'un flux de vent de ponent, va ser la responsable de les temperatures excepcionalment elevades que es van registrar: segons l'Aemet, el passat 28 de gener es va donar a la Comunitat Valenciana el dia més càlid als mesos de l'hivern des que hi ha dades, és a dir, almenys des de 1950. La temperatura mitjana al conjunt del territori va ser de 16,9 °C. La jornada següent, el 29 de gener, va ser el segon dia més càlid en els mesos de l'hivern, amb 16,8 °C. Un fet que recalca l'excepcionalitat de la situació.

Pel que fa als valors extrems de calor, l'observatori de l'Aemet a Alacant va mesurar 29,8 °C el dia 29: es tracta de la temperatura més alta enregistrada a la Comunitat Valenciana i a Espanya des que es tenen dades. Per tant, supera l'anterior rècord, mesurat precisament també a Alacant: els 29,2 °C del 7 de gener de 1982. També van registrar el seu rècord de temperatura màxima tres dels altres quatre observatoris principals de l'Aemet a la Comunitat Valenciana: Castelló de la Plana (28,0 °C), l'aeroport de València (26,2 °C) i l'aeroport d'Alacant (28,3 °C). Només l'observatori de Vivers, a la ciutat de València, amb 25,9 °C, es va quedar a poques dècimes del seu rècord històric, els 26,6 °C del 22 de gener de 2018. Amb tot, segons l’Aemet, la segona quinzena de gener ha sigut la més càlida des que hi ha dades.

En definitiva, acaba un mes de gener que, tot i haver resultat estadísticament normal pel que fa a la temperatura mitjana, ha tingut registres extrems tant de fred com de calor. L'amplitud tèrmica mensual a la Comunitat Valenciana ha sigut de 55,9 °C: dels -26,1 °C del pla de Vistabella del Maestrat el dia 12 als 29,8 °C d'Alacant el dia 29. Unes dades, sense dubte, extraordinàries.

També et pot interessar

stats