Troben un nou tipus d'aurora boreal

Aficionats a la fotografia juntament amb científics de la Universitat de Helsinki han decidit batejar-la com a "dunes boreals".

VÍDEO | Troben un nou tipus d\'aurora boreal

Durant les llargues nits de l'hivern polar, a partir d'uns 60º de latitud nord, apareixen les conegudes i vistoses aurores boreals. El Sol, que es troba a uns 150 milions de quilòmetres, emet contínuament un flux de partícules carregades que constitueixen el conegut com a vent solar. Aquest viatja sense oposició per tot el Sistema Solar a una velocitat mitjana de 450 km/h, però quan es troba amb un dels planetes, com la Terra, l'escut magnètic que ens envolta frena aquestes partícules i les desvia cap als pols. És per això que aquest fenomen és visible prop d'ells.

Fa uns mesos es pensava que es coneixia pràcticament tot sobre aquestes llums del nord, però durant aquest hivern s'ha descobert un nou tipus que les han batejat com a 'dunes boreals'. La peculiaritat d'aquestes recau en el fet que es formen entre els 80 i els 120 km d'altura i, a diferència de les aurores més habituals, brillants i tortuoses, aquestes descobertes són més tènues i uniformes. Es pensa que apareixen per la interacció de les partícules carregades amb l'oxigen residual de la capa alta de l'atmosfera.

Com es pot veure en el vídeo de la notícia, aquestes dunes boreals correspondrien al llençol verdós, més uniforme, que apareix sobre les aurores, més vistoses, que es col·loquen per baix.

També et pot interessar

stats