Solstici d'hivern a l'hemisferi nord

A partir d'ara tenim més minuts de llum cada dia.

Solstici d\'hivern a l\'hemisferi nord
Solstici d'hivern a l'hemisferi nord

El dia 22 de desembre de 2019 a les 5 hores i 19 minuts ha sigut el solstici d'hivern a l'hemisferi nord i d'estiu a l'hemisferi sud.

L'inici de les estacions està determinat per la posició relativa del Sol al cel. El solstici de desembre és el dia en què tenim el Sol situat més cap al sud de tot l'any, i que menys altura sobre l'horitzó té a les nostres latituds. De fet, el Sol està quasi estàtic respecte al fons d'estreles, i és per això que diem aquests dies del solstici, del llatí solstitium (sol sistere), Sol parat.

El Sol està més lluny de la Terra a l'estiu que ara.

El fet que siga estiu o hivern no té res a veure amb la distància de la Terra i el Sol, està relacionat amb la inclinació de l'eix de rotació de la Terra amb el plànol de translació al voltant del Sol. Aquesta inclinació fa que, al mes de desembre, el Sol il·lumine de manera més obliqua l'hemisferi nord, i més perpendicular l'hemisferi sud, al contrari de com passa al mes de juny. 

Aquesta variació de la il·luminació de la superfície terrestre provoca les diferents estacions a les latituds més separades de l'equador.

L'hivern de 2019 a 2020 durarà 88 dies, 23 hores i 30 minuts, i acabarà oficialment el dia 20 de març de 2020 a les 4 hores i 49 minuts.

La tardor passada va durar 89 dies, l'estiu 93 dies i la primavera 92 dies. 

L'hivern és l'estació més curta de l'any. Per què?

Com que la Terra té una òrbita el·líptica al voltant del Sol, i no circular, això vol dir que la velocitat de la Terra no és la mateixa al llarg de tot l'any. De fet, ara ens trobem més a prop del Sol que al mes de juny, ja que la velocitat és aproximadament de 108.000 km/h, i al mes de juny és de 104.400 km/h, no ho noteu? Així doncs, ara ens desplacem més ràpidament i, per tant, les estacions són més curtes.

El dia 22 de desembre és el dia més curt de l'any i les nits anteriors i posteriors són les nits més llargues de l'any. Ara bé, justament aquest no és el dia en què ix el Sol més tard i en què tenim la posta de sol més matinera. 

De fet, a la nostra latitud, el dia 7 de desembre va ser la posta de sol més matinera, i des d'aquesta data les vesprades s'allarguen. Encara que com que de matí el dia continua acurtant, domina aquesta reducció matinal fins al dia 22 de desembre, i a partir de llavors domina l'allargament de vesprada.

 

I quan comença a allargar també el dia de matí? A la nostra latitud ho farà a partir del dia 4 de gener de 2020.

Tot i que l'inici de l'hivern oficial ha tingut tempertaures molt superiors a les normals per a aquestes dates, de segur que encara passarem dies de fred.

Que tingueu un gran hivern, salut i bon cel!

També et pot interessar

stats