Solstici d'hivern del 2022
La nit més llarga, però no l'eixida del sol més tardana, ni la posta de sol més matinera
El solstici d'hivern del 2022 és el dia 21 de desembre a les 22 hores i 48 minuts, a aquesta hora s'inicia l'hivern astronòmic, i oficial, a l'hemisferi nord.
Aquesta estació durarà 88 dies i 23 hores, i acabarà el dia 20 de març del 2023.
L'inici d'aquesta estació està definit per l'instant quan el sol presenta la màxima declinació sud, observat des de la Terra i, per tant, la menor elevació sobre l'horitzó al nord del tròpic de Càncer i la màxima elevació sobre l'horitzó a les zones situades al sud del tròpic de Capricorn.
Al llarg d'aquests dies el sol pareix mantindre una altura màxima al migdia que no canvia, és per això que s'anomena solstici, del llatí solstitium, sol parat.
El dia 21 de desembre és el dia amb la nit més llarga de l'any a l'hemisferi nord, però no és el dia de l'eixida del sol més tardana, que ja va ser el dia 8 de desembre (a la latitud de 40 °N), ni tampoc és el dia de la posta de sol més matinera, que serà el dia 5 de gener.
A partir del dia 22 de desembre ja guanyem segons de llum solar de vesprada, però fins al dia 21 de desembre, encara en perdem més de matí. A partir del dia 21 de desembre, els segons que guanyem de vesprada ja són més importants que els que perdem de matí, i la nit comença a acurtar.
A partir del dia 5 de gener, allargarem les hores de llum solar de vesprada i de matí.
Com serà l'hivern meteorològicament? Només podem dir que l'inici serà amb temperatures superiors als valors normals per a aquestes dates, i que el fred d'hivern arribarà, però ara per ara no podem dir exactament quan.
Aquesta estació tindrem tres llunes plenes: el 7 de gener, el 5 de febrer i el 7 de març.
El 4 de gener serà el dia que la Terra i el Sol estaran més prop l'un de l'altre de tot l'any, a uns 147.000.000 km, estarem el periheli. Recordem que les estacions no estan associades a la variació de la distància de la Terra al Sol, sinó més aviat al fet que la Terra orbita el Sol amb l'eix de rotació inclinat uns 23,4 ° respecte del plànol que defineix l'òrbita de la Terra al voltant del Sol. Cal dir que aquest angle també canvia, amb valors entre 21,5 ° i 24,5 °, amb un període d'uns quaranta mil anys. Aquest canvi és un factor més que pot fer que les estacions siguen més o menys intenses o marcades, encara que no té res a veure amb el canvi del clima ràpid dels últims 150 anys.
Aquest hivern no tindrem eclipsis de Lluna ni de Sol.