Quatre dies sufocants

L'onada de calor del 12 al 15 d'agost deixa valors de 45 ºC en zones interiors. S'han batut rècords al Racó d'Ademús, la Plana d'Utiel-Requena i la Vall de Cofrents-Aiora, però el rècord absolut de la Comunitat Valenciana continua imbatut.

rècord 1
17 d'agost 2021 - 11:44

Ha tardat, però a mitjan agost ha arribat la primera onada de calor de l'estiu de 2021. Una massa d'aire molt càlida, d'origen subtropical, ens ha deixat 4 dies sufocants, tot i que en zones de la costa central del golf de València les brises han mantingut a ratlla el termòmetre. Això sí, amb una sensació de basca molt acusada.

El primer dia de l'onada de calor, el dijous dia 12, el termòmetre es va enfilar fins als 44 ºC a Xalans i a Casas del Río, a Requena. El dia també ens va deixar temperatures molt elevades al litoral, ja que no va entrar al brisa i es va arribar a 37 ºC a Castelló de la Plana i a 36 ºC a Alacant i València. L'onada va entrar, i amb força, acompanyada de molta pols en suspensió.

Durant el segon dia, el divendres dia 13, la calor ens va donar una lleugera treva a la costa, on va augmentar la humitat. A l'interior, però, es van tornar a superar els 40ºC, especialment a les comarques més occidentals.

El lleuger retrocés tèrmic experimentat divendres va servir per a agafar embranzida durant el cap de setmana, dies en què l'onada de calor va arribar al màxim. Dissabte 16 es van registrar 46 ºC a Casas del Río (Requena) i a Xalans. Però el Comtat, l'Alcoià, el Vinalopó i el Racó d'Ademús no es van quedar molt arrere i van marcar màximes de 43 ºC i 44 ºC. Una calor sufocant que va contrastar amb els 31 ºC de la ciutat de València, això sí amb humitats altíssimes al llarg de tot el dia.

L'onada de calor es va voler acomiadar amb tots els honors diumenge, i de nou es va arribar als 45 ºC a l'interior. Destaca la màxima registrada de matinada a Castelló de la Plana, amb valors superiors als 40 ºC per l'arribada d'un esclafit càlid. A Alacant es van fregar els 40 ºC.

L'onada de calor ha sigut molt contundent i en algunes zones s'han batut els rècords de temperatura des que es tenen registres, especialment al Racó d'Ademús, la Plana d'Utiel-Requena i la Vall de Cofrents-Aiora. En el cas d'Utiel, amb dades des de 1943, no s'havia arribat mai als 43 ºC. Destaquen també els rècords de temperatura a Xalans i a Casas del Río (Requena), però en aquests casos, les sèries de dades són més curtes.

Molta calor, sí, però el rècord absolut de la Comunitat Valenciana ha quedat imbatut. Els 47 ºC registrats a Oriola el juliol de 1994 continua sent la temperatura més alta mai registrada al territori valencià. No ha passat el mateix a la resta d'Espanya, on els 47,4 ºC registrats a la localitat cordovesa de Montoro superen en una dècima l'anterior rècord espanyol, també registrat a Montoro l'any 2017. I si obrim el zoom, a Europa també s'ha registrat el rècord de temperatura màxima durant aquest episodi d'altes temperatures. Es va arribar als 48,8 ºC a Siracusa, a Sicília.

A part dels registres elevats de temperatura, l'onada de calor també ens deixa fenòmens violents associats a les tempestes seques, que deixen poca aigua, però que van acompanyades d'aparat elèctric i de fortes ràfegues de vent. Sovint generen forts corrents descendents d'aire, els temuts esclafits, que provoquen variacions molt sobtades de la temperatura. És el que va passar el diumenge dia 15 a la Safor, quan l'arribada d'un esclafit va disparar la temperatura a més de 40 ºC, com es veu en el següent gràfic de la localitat d'Oliva. Aquest fenomen molt sobtat i violent va ser el causant del rècord de temperatura màxima de tota la comarca. Per a saber més dels esclafits, podeu seguir l'explicació de Joan Carles Fortea en el següent link. https://www.apuntmedia.es/oratge/meteosaps/esclafits-rebentons-un-esclafit_1_1442753.html

També et pot interessar

stats