La primavera comença aquest dissabte a les 10:37 hores

Amb la nova estació, que deixarà un eclipsi parcial de Sol, arribarà l’horari d’estiu el diumenge 28.

Ametllers a Alcalalí
Ametlers a Alcalalí / À Punt NTC

La primavera comença aquest dissabte a les 10.37 hores. Tindrà una durada de 92 dies i 18 hores. Amb la nova estació -que deixarà un eclipsi parcial de Sol visible des d'Espanya, tres llunes plenes i dues pluges de meteors- arriba l’horari d’estiu. A les 2:00 hores del diumenge 28 seran les 3:00.

El canvi d’hora, a debat al Parlament Europeu 

Com és habitual, l'horari d'estiu comença l'últim diumenge de març. Cal recordar que en aquests moments el Parlament Europeu debat la possibilitat d'eliminar els canvis d'hora a partir del 2021. Una mesura que està damunt de la taula des del 2019.  

Si bé encara no hi ha una decisió ferma, l'Observatori Astronòmic Nacional considera "molt possible" que, en un futur pròxim, a la Unió Europea no es torne a canviar d'hora a la primavera ni a la tardor.

Eclipse anular de Sol de decembre de 2019
Eclipse anular de Sol de decembre de 2019

Eclipsi parcial, tres llunes plenes i pluges de meteors

La primavera acabarà el 21 de juny, amb el començament de l'estiu, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional i de l'Institut Geogràfic Nacional. Durant aquesta estació hi haurà dos eclipsis. El primer serà el 26 de maig i no serà visible a Espanya, però si a l'est d'Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica.

I el dia 10 de juny tindrà lloc un eclipsi anul·lar de Sol, que serà visible com a parcial a l'Amèrica del Nord, Europa i Àsia i, per tant, sí que es podrà veure des d'Espanya. La franja d’anul·laritat serà visible al nord-est del Canadà, Groenlàndia i el nord-est de Rússia. 

Així mateix, hi haurà tres llunes plenes. La primera lluna plena de la primavera serà el 28 de març. Les següents, 29 o 30 dies després. Les següents llunes plenes seran el 27 d'abril i el 26 de maig. També es podran veure els planetes: a l'alba seran visibles durant tota la primavera Júpiter i Saturn, mentre que al vespre es veurà Mart durant tota l'estació, Mercuri al mes de maig i, a partir de finals d'abril, Venus.

Pluges de meteors

La primavera deixarà també dues pluges de meteors. Les dues més importants seran la dels  Lírids i la dels eta-Aquàrids. La màxima activitat de la pluja s'espera que tinga lloc entre el 21 i el 22 d'abril; però la Lluna, que haurà arribat a la fase de quart creixent el 20 d'abril, dificultarà l'observació durant la primera part de la nit.

La pluja de meteors dels eta-Aquàrids és visible tots els anys entre el 19 d'abril i el 28 de maig, i veure'ls és més fàcil des de llocs situats al tròpic, com les Canàries, i a l'hemisferi sud.

Constel·lacions

Quant a les agrupacions fictícies d'estreles conegudes com a constel·lacions, la primavera és un bon moment per a veure-les, perquè les nits encara són llargues i fa menys fred que a l'hivern. Una de les més característiques de la primavera és Lleó, fàcil de localitzar cap al sud després de la posta de sol per la forma de signe d'interrogació invertit.

També et pot interessar

stats