Heu vist els forats dels núvols?
És una característica poc habitual. Què són? Com es formen?
El matí de dimecres 3 d'octubre serà recordat entre d'altres coses per la formació al cel de la Comunitat Valenciana de tota una col·lecció de cavitats de núvol. Els heu vist? Què són? On i per què es formen?
Les fotos mostren com en una capa de núvols més o menys uniforme, com eren els cirrocúmuls i altocúmuls que hi havia al cel aquest matí, s'han format forats. Més que forats, en alguns casos s'ha generat com plomes allargades o un núvol difós al centre, separades per un anell de cel ras del mantell de núvols.
El que hem vist és una cavitat de núvol, o en anglés hole punch cloud, o segons l'Atles Internacional de Núvols de l'Organització Meteorològica Mundial hem vist un cavum, característica complementària d'alguns gèneres de núvols, com ara els altocúmuls o els cirrocúmuls.
Ja vam parlar al novembre de 2018 d'una observació d'aquesta característica. En aquesta ocasió ha sigut un gran espectacle compartit per molts observadors des dels Ports fins a la Ribera Baixa.
Què és? Com es forma?
El que tenim abans de formar-se el forat és un núvol, o mantell de núvols, formats per gotes d'aigua líquida en una zona de l'atmosfera, normalment per damunt dels 5000 o 6000 metres i fins a 10.000 o 11.000 metres, on la temperatura de l'aire és negativa, i pot estar entre els -10 °C i els -40 °C. Parlem en estos casos que tenim aigua superrefredada, gotes d'aigua líquida a temperatures inferiors al punt de congelació, fins i tot a les pressions on es troben.
Davant d'aquesta situació, qualsevol pertorbació que afecte les gotes d'aigua d'aquests núvols provocarà la solidificació d'algunes gotes i la formació de cristalls de gel d'aigua.
En aquest cas, el trànsit aeri a aquestes altures damunt del nostre territori és significatiu, i hui justament l'altura de la capa de núvols era la correcta perquè el pas dels avions pertorbara les gotes d'aigua i iniciara la condensació. Una vegada iniciat aquest fenomen, té un efecte dòmino, i comencen a formar-se grups de cristalls d'aigua que comencen a caure del núvol, és la forma difosa situada en el centre del forat, amb forma circular o línia o ploma.
Aquesta precipitació de cristalls d'aigua no arriba molt avall i els cristalls sublimen, passant de sòlid a gas. L'aspecte visual és com una ploma que penja del cel, i rep el nom de virga (precipitació que no arriba a terra).
El resultat és un mantell de núvols mitjans (altocúmuls) o alts (cirrocúmuls) amb forats circulars o allargats, amb una zona més difosa al centre del forat.
No és un fenomen molt habitual, i la veritat és que hui, 3 d'octubre de 2019, podem dir que hem tingut molta sort, i les condicions dels núvols i del trànsit aeri ens han regalat aquest espectacle.
Fins i tot, hem trobat persones que han pogut observar un parheli en els cristalls de gel del centre del forat, com una evidència que aquesta part del forat està ocupada per cristalls de gel amb una orientació definida. Això és encara més complicat, observar una cavitat de núvol i a més a més un parheli.
Si no heu pogut veure l'espectacle, disfruteu de les fotografies, i si teniu fotos no dubteu a enviar-les a oratge@apuntmedia.es
Moltes gràcies a tots els que heu enviat fotos o compartit via Twitter.