Gener del 2019, el més sec des de 2005
Les precipitacions han estat fins a un 90% per davall de la mitjana
Costa recordar quan vam tindre les últimes pluges generals i generoses. Veníem d'una tardor extremadament plujosa, però aquest hivern s'ha estroncat la tendència. Ja desembre va ser sec, però el mes que acabem de deixar es pot qualificar de molt sec, amb un dèficit de precipitacions del 90%. A tot el conjunt del territori, només han caigut 3,8 l/m² durant el gener de 2019, quan la mitjana dels últims 30 anys es de 42,6 l/m².
Tota la Comunitat Valenciana presenta un acusat dèficit pluviomètric, però amb diferències en funció de les zones. Al nord, gràcies als fronts que ens van visitar a partir de mitjan gener s'han registrat precipitacions de fins a 30 l/m² a Fredes, 21 l/m² a Morella o 17 l/m² a Vilafranca. Al centre i sud, les pluges han sigut molt minses i fins i tot no ha caigut ni una gota en localitats com Villena, Petrer, Elda o Torís. De fet, es tracta del gener més sec des de 2005 en el conjunt del territori. La persistència de l'anticicló, d'altra banda molt habitual a l'hivern, i les entrades de nord de finals de mes, que arriben molt seques, expliquen el dèficit tan acusat de pluges.
Ontinyent és un dels observatoris amb una sèrie de dades més llarga de tota la Comunitat Valenciana. Des de 1900 sabem com és el clima de la capital de la Vall d'Albaida. I el mes de gener d'enguany ha sigut el més sec des de 1994, ja que només s'han recollit 0,6 l/m² de precipitació.
Comportament tèrmic de gener
Pel que fa a les temperatures, el passat gener es pot qualificar de normal, amb una temperatura mitjana en el conjunt del territori de 8 °C, només 0,2 °C superior a la mitjana climàtica dels últims 30 anys. El mes l'hem de dividir en dues parts prou diferenciades. En la primera, la presència de l'anticicló ens va deixar nits molt fredes, especialment en zones fondes on s'acumulava l'aire fred per l'absència de vent. Ja durant la segona meitat del mes, l'anticicló es va retirar cap a l'oest i vam estar sota la influència de vents terrers, és a dir, que bufen de terra cap a mar. Aquests vents tenen la particularitat d'arribar molt secs i recalfats al litoral i prelitoral valencià, motiu pel qual les temperatures van experimentar un ascens, amb valors de fins a 20 °C.
El dia més càlid del mes va ser el 31, amb valors de fins a 22 °C en observatoris com Torreblanca, Bétera o Xàbia. Per contra, el dia més fred va ser l'11, quan es van registrar -9,2 °C a Ademús. Les gelades van aplegar molt prop de la costa i a l'observatori d'Aemet de la ciutat d'Alacant es va arribar a una mínima de 0 °C, la temperatura més baixa des de febrer de 2012.
L'hivern sol ser sec a la façana mediterrània peninsular. De moment no ha plogut i sembla que la primera setmana de febrer tampoc ens portarà pluges. Haurem d'esperar, per tant, que les precipitacions de primavera siguen generoses.