Una setmana amb quatre estacions
Hem tingut un gener i febrer molt sec, un març molt humit i acabem d'iniciar un mes d'abril amb temperatures gèlides i neu
Portem poc més d’un quart del 2022 i podem dir que hem tingut de tot un poc de tot pel que fa a la meteorologia en aquests darrers mesos. Els mesos de gener i febrer s’han caracteritzat fonamentalment per una manca important de precipitacions. A més, en aquests mesos de ple hivern vam experimentar temperatures màximes que superaren els 20 °C, ja no pròpies de la primavera sinó de principi d’estiu. L’arribada del mes de març va canviar dràsticament l’oratge a les nostres terres. Un canvi en la dinàmica atmosfèrica provocà l’arribada d’una desfilada de borrasques que el convertiren en el mes més humit de la sèrie històrica. I si no n'hi haguera prou, després d’un sense fi de borrasques i gotes fredes, el mes d’abril ens porta una onada de fred polar que deixa temperatures gèlides i precipitacions en forma de neu al nostre territori.
Aquesta setmana tornarem a experimentar grans variacions. Fitxem-nos en la ciutat de València, per exemple. L’observatori de Vivers registrà una màxima superior als 20 °C dijous, una temperatura d’ambient completament primaveral. Aquest cap de setmana, les mínimes han baixat per davall dels 5 °C, i s'han marcat valors als quals a penes s’ha arribat durant tot l’hivern. Els dies que venen, amb el tall de la circulació de vent que ens portava fred polar a la Península, s’espera que les màximes a la capital tornen a pujar i puguen arribar als 25 °C, valors d’avançada primavera i principi d’estiu. Aquesta muntanya russa tèrmica, que s’ha pogut constatar en quasi tot el territori, ha fet que, al costat de la pluja i a la neu, hàgem viscut les quatre estacions en a penes set dies, i els cirerers en flor propis de l'època es puguen observar als camps entre neu i bolets.
Davant aquesta situació de fred intens en ple mes d’abril, resulta difícil no qüestionar el canvi en la dinàmica climàtica que pateix el planeta al llarg dels últims anys i del qual alerten els científics. Això no obstant, els episodis meteorològics com aquest són puntuals, i tot i queden anotats en els registres climàtics, només cal mirar les mitjanes anuals per a constatar-se de l’augment progressiu de les temperatures. Com a exemple, l’any passat, el 2021, començà amb el temporal de fred i neu provocat, entre altres causes, per la borrasca Filomena. S’assoliren rècords de nevades i temperatures mínimes en nombrosos punts de la geografia peninsular, a més d’imatges de ciutats sota mantells de neu que calia anar a generacions enrere per tal de recordar. Malgrat això, i episodis com aquest, l’any 2021 acabà sent un dels anys més càlids i secs des que es tenen registres, en la mateixa línia que els anys precedents. Amb molta probabilitat, el 2022 confirmarà aquesta tendència, malgrat l'inici d’abril de rigorós hivern.