6 de juliol, va ser l'afeli

Estem més lluny del sol i anem més a espai.

6 de juliol, va ser l\'afeli
6 de juliol, va ser l'afeli

L'òrbita de la Terra al voltant del Sol és una el·lipse, no una circumferència, és per això que la Terra no està sempre a la mateixa distància del Sol.

Al llarg de l'any, de vegades estem més a prop del Sol i de vegades més lluny. El punt de l'òrbita terrestre quan la Terra està a més a prop del Sol s'anomena periheli, i quan està més lluny afeli.

Enguany, divendres dia 6 de juliol a les 18:46 hores, hora local nostra, la Terra va passar l'afeli, és a dir, ha sigut el dia de l'any que més lluny hem estat del Sol. I la distància va ser 152.095.566 km.

Recordem que el fet de tindre estacions, no està relacionat amb la distància de la Terra al Sol, sinó amb el fet que la Terra orbita el Sol amb l'eix inclinat respecte al pla de l'òrbita de la Terra.  En aquest cas, l'afeli coincideix amb l'estiu a l'hemisferi nord i l'hivern a l'hemisferi sud.

El dia que enguany hem estat més a prop del Sol, el periheli, va ser el dia 3 de gener, amb una distància entre la Terra i el Sol de 147.097.233 km, uns 5.000.000 de km més a prop que el 6 de juliol. Aquesta distància la recorre la llum en 8 minuts aproximadament. Podem dir, que al llarg de l'any, ens trobem a uns 8 minuts llum de distància mitjana del Sol.

També és curiós recordar que la Terra va més a espai a l'afeli, a hores d'ara, i més ràpida al periheli. Com a referència, la velocitat de la Terra a l'afeli, ahir 6 de juliol, era de 105.480 km/h, i la velocitat el dia 3 de gener, al periheli, era de 109.080 km/h. La velocitat mitjana de la Terra al voltant del Sol és de 30 km cada segon, bona velocitat. 

Una de les conseqüències de l'afeli, quan la Terra va més a espai, coincideix amb el nostre estiu, això fa que aquesta estació siga la més llarga de totes. Enguany tenim estiu oficialment 93 dies i 15 minuts.

També et pot interessar

stats