Eclipsi total de Lluna dilluns a la matinada

Serà un eclipsi amb una superlluna.

VÍDEO | Eclipsi total de Lluna dilluns a la matinada

La matinada d'aquest dilluns dia 21 de gener del 2019 podrem observar un eclipsi total lunar. Els eclipsis de Lluna només ocorren en la fase de lluna plena. Però com que la Lluna orbita la Terra en un plànol inclinat respecte al plànol d'òrbita terrestre, no sempre que tenim lluna plena tenim eclipsi de Lluna. 

En els eclipsis de Lluna, aquest satèl·lit transita per la zona d'ombra projectada per la Terra en l'espai, de manera total o parcial.

Per a poder veure l’eclipsi caldrà matinar

La matinada de dilluns dia 21 de gener a les 04:32 hores s'iniciarà l'eclipsi parcial, la Lluna començarà a entrar en la zona d'ombra. Entre les 05:39 hores i les 06:40 hores serà l'eclipsi total lunar, la Lluna estarà en la zona d'ombra completament. A partir de les 06:41 hores fins a les 07:47 hores la Lluna eixirà de l'ombra i tindrem la part final d'eclipsi parcial.

Color rogenc. Lluna de sang

En el moment de l'eclipsi total, quan la Lluna se situa en la zona d'ombra, no estarà totalment a fosques. Com que la Terra té atmosfera, part de la radiació solar es refracta, es desvia, de manera que il·lumina la superfície de la Lluna. Les longituds d'ona corresponent als colors taronja i roig es desvien més i, donen la tonalitat rogenca. És per això que moltes persones anomenen aquesta lluna, lluna de sang.

Superlluna

La Lluna orbita la Terra en una el·lipse i, per tant, no sempre està igual de prop o de lluny de la Terra. Quan la lluna plena coincideix amb els dies que està més a prop de la Terra (perigeu), la mida aparent de la Lluna és més gran, encara que no sempre és fàcil detectar-ho visualment. Per això moltes persones anomenen aquestes llunes, superllunes. També podem dir que hi ha minillunes plenes, si la lluna plena coincideix amb el moment que la Lluna està més lluny de la Terra.

En aquest cas, la Lluna està molt prop del perigeu i tenim, per tant, una superlluna. 

Superlluna de sang del llop

Per acabar de rematar els cognoms del nostre satèl·lit, en algunes cultures cada lluna plena està batejada amb un nom, com ara la lluna plena de la collita. En aquets cas, a la lluna plena de gener l’anomenen lluna plena del llop.

De qualsevol manera, tenim eclipsi total lunar la matinada de dilluns, i si voleu veure’l caldrà matinar.

Com veure l'eclipsi?

Per a veure l'eclipsi de Lluna no cal protecció ocular i es pot contemplar a simple vista. En el moment de l'inici de l'eclipsi caldrà localitzar la lluna en direcció oest. Els moments més espectaculars seran just abans d'entrar a la zona d'ombra, i en el moment d'eixir-ne. També serà molt interessant veure, al llarg dels 61 minuts que durarà l'eclipsi total, les diferents tonalitats rogenques que anirà adquirint. 

Mai no hi ha dos eclipsis de Lluna iguals. L'anterior va ser el 27 de juliol de 2018, quan la Lluna va eixir ja eclipsada. El pròxim serà el 16 de juliol de 2019, però serà parcial, la Lluna no entrarà completament en la zona d'ombra de la Terra.

Pròxim eclipsi lunar

El pròxim eclipsi total de Lluna serà el 26 de maig de 2021, però no serà visible des de la península.

Perquè tornem a veure un eclipsi total lunar ens haurem d'esperar fins al 16 de maig del 2022.

La matinada de dilluns que ve, la previsió és de bona visibilitat i predomini de cel poc núvol o ras. L'ambient serà fred i bufarà vent del nord i del nord-oest, que augmentarà la sensació de fred. 

Per tant, caldrà matinar i abrigar-se.

Salut i bon cel !

També et pot interessar

stats