Yolanda Díaz confessa que tem que l'espien quan parla per telèfon

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, es reuniran aquest diumenge per a tractar la crisi del Catalangate, el presumpte espionatge a líders independentistes

Yolanda Díaz a Barcelona, aquest dissabte 23 d'abril
Yolanda Díaz a Barcelona, aquest dissabte 23 d'abril / David Zorrakino (Europa Press)

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha advertit aquest dissabte que l'espionatge denunciat per més de 60 dirigents independentistes "no és suportable en una societat democràtica" i ha reconegut que tem que la puguen espiar quan parla per telèfon.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Díaz ha titllat els fets referits a la denúncia d'espionatge polític a través del programa de ciberespionatge Pegasus com "molt greus" i ha confessat que "no està tranquil·la quan parla per telèfon".

En l'entrevista, Díaz ha reclamat "absoluta transparència" en aquesta qüestió, perquè "els fets són greus".

Després de recordar que "compareixerà la ministra de Defensa", Margarita Robles, Díaz ha dit que prefereix ser "prudent" i esperar a les seues explicacions abans que puguen "prendre's totes les accions que siguen necessàries".

Pel que fa al "silenci" del president del govern estatal, Pedro Sánchez, entorn d'aquest assumpte, la vicepresidenta ha explicat que "està tenint agendes intenses" i que aquesta setmana "ha estat a Kíiv" i "està liderant ell tots els treballs que s'estan desenvolupant" en relació amb la resposta a la guerra a Ucraïna.

"Estic en contacte permanent amb ell", ha assenyalat Díaz, que, davant els advertiments llançats pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, sobre el risc que l'estabilitat de la legislatura es veja afectada pel cas d'espionatge, ha tornat a insistir que "més que mai, ara mateix, és necessari dialogar".

En declaracions a TVE, la vicepresidenta ha declarat que "si hi ha una persona espiada al nostre país, ja és d'extrema gravetat", i ha recalcat que "el Govern d'Espanya està treballant amb serietat i amb rigor" sobre aquest assumpte.

Colau: "Una democràcia forta no té gens de por d'investigar"

En la mateixa entrevista a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat "un escàndol que es pretenga normalitzar que puga haver-hi escoltes a responsables polítics o a ciutadans sense el seu permís, ni autorització, ni coneixement".

"Una democràcia forta no té gens de por d'investigar, a ser transparent, a donar totes les explicacions fins al final", ha subratllat.

Catalangate, ciberespionatge als líders independentistes catalans

Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, declarava que hi ha una "evidència palmària" que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) era responsable de l'espionatge a una seixantena de líders independentistes a través del programari informàtic Pegasus.

De fet, Aragonés ha exigit a Sánchez que done explicacions pel cas d'espionatge polític i ha carregat contra la ministra de Defensa, Margarita Robles, per les seues declaracions "insuficients i contraproduents". Així, el president català ha comparegut aquest dissabte al Palau de la Generalitat de Catalunya, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, i ha demanat "transparència" perquè "les persones afectades sàpien què ha passat, qui ha ordenat l'espionatge, a qui s'ha espiat, què s'ha fet amb aquestes dades i amb autorització de qui".

Des de la Moncloa, però, han assegurat que el gabinet de Sánchez no té res a veure i res a ocultar en l'assumpte i han insistit que treballaran per a restaurar la confiança amb el govern català.

No obstant això, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha reclamat aquest dissabte anar "més enllà de les explicacions" perquè "després d'explicacions ha d'haver-hi conseqüències, i aquestes conseqüències políticament es diuen dimissions", ha afirmat en declaracions a la premsa al passeig de Gràcia de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Segons The New Yorker, almenys 60 líders independentistes van ser víctimes del sistema de ciberespionatge Pegasus, que només es pot vendre a governs. Entre ells, el president català, Pere Aragonès, i els expresidents Artur Mas i Quim Torra, així com l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont i també Laura Borràs.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència catalana, Laura Vilagrà, es reuniran aquest diumenge a les 10 hores al Palau de la Generalitat de Catalunya per a tractar aquesta crisi, segons ha informat La Moncloa. El govern espanyol ha emfatitzat que fa dies que manté contactes amb el català i la seua "voluntat de diàleg".

També et pot interessar

stats