Yolanda Díaz anuncia una gran reforma del dret laboral

La ministra de Treball ha declarat, abans de participar en la manifestació de l'U de Maig a Madrid, que en els pròxims dies constituirà una comissió per a elaborar l'Estatut dels Treballadors "del segle XXI"

Yolanda Díaz a la manifestació de l'1 de Maig a Madrid
Yolanda Díaz, en la manifestació de l'1 de Maig a Madrid / Efe

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que els pròxims dies es constituirà "una comissió d'experts" per a posar en marxa la "gran reforma del dret laboral" i "en poques setmanes" s'abordarà amb els agents socials una "llei de participació institucional" per a "continuar millorant la vida de la gent".

Així ho ha expressat Díaz minuts abans de començar la manifestació a Madrid pel Dia Internacional del Treball. Sobre la reforma del dret laboral espanyol que ha avançat, l'Estatut dels Treballadors "del segle XXI", ha indicat que s'hi busca "canviar la realitat de dalt a baix", contra "el vell estatut del segle XX" que "tenia tints autoritaris".

Respecte a la llei de participació institucional, ha destacat que respon al funcionament i la "bona eina" del diàleg social, el qual "ha practicat" en la seua labor com a ministra de Treball amb els sindicats organitzadors de la marxa, la UGT i CCOO.

Díaz també ha destacat les millores laborals dutes a terme des del govern, com l'augment del salari mínim interprofessional (SMI), les lleis d'igualtat retributiva per a les treballadores d'Espanya i les lleis per als treballadors vulnerables. "La precarietat després de la reforma laboral al nostre país s'acabarà", ha agregat.

"Un punt d'inflexió"

Amb el lema "U de Maig. La solució: apujar salaris, contindre preus, més igualtat", els sindicats han tornat a eixir el Dia del Treball a les principals ciutats espanyoles. A Madrid la marxa ha començat passat el migdia amb els líders de CCOO i la UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, al capdavant i amb una exigència a la patronal perquè apuge els salaris i al govern perquè pose en marxa mesures que frenen la inflació i fomenten la igualtat.

Álvarez i Sordo han celebrat els avanços aconseguits en drets laborals durant els últims mesos, però al mateix temps han advertit que encara queda "molt per fer", per exemple en causes i indemnitzacions de l'acomiadament, i han remarcat que calen també pujades salarials. De fet, ambdòs sindicats coincideixen que la cita d'aquest diumenge per l'1 de Maig és un "punt d'inflexió" en la política de reivindicacions aconseguides i per a la millora dels salaris "que a través dels convenis col·lectius s'ha de donar en la segona part de l'any.

Fins a quatre ministres de l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez han donat suport a les reivindicacions dels treballadors i treballadores a la capital espanyola. Juntament amb Yolanda Díaz, hi han participat la titular d'Educació, Pilar Alegría; el d'Afers Socials, Alberto Garzón, i la portaveu del govern, Isabel Rodríguez.

El president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, s'ha sumat als actes reivindicatius amb un tuit on assegura que l'executiu treballa des del primer dia per millorar les condicions laborals i erradicar les desigualtats.

Amb actes convocats en més de setanta ciutats de tot el país, els sindicats reclamen a la patronal que signe un acord que incloga "fórmules salarials que garantisquen el manteniment del poder de compra i clàusules de revisió salarial", al mateix temps que sol·liciten al govern ajudes per a evitar que els treballadors continuen empobrint-se.

També et pot interessar

stats