La xifra de joves que ni estudia ni treballa ha pujat fins al 17,3% durant la pandèmia
Un estudi d'Injuve radiografia aquest segment de la població espanyola i mesura l'impacte que ha tingut la Covid-19.
L’impacte de la Covid-19 en la societat és profund. Un estudi de l'Institut de la Joventut (Injuve) evidencia que la pandèmia ha colpejat també amb especial duresa els més joves i en tots els àmbits. En l’acadèmic, per exemple, l’estudi conclou que un 11,2% dels estudiants preguntats assegura haver aprés la meitat durant el passat curs que durant un any lectiu normal. I el que és més preocupant, la xifra de joves que ni estudia ni treballa ha augmentat fins a un 17,3% durant el que l’estudi anomena “el gran confinament”. Aquest percentatge és 2,4 punts més alt que un any abans.
L’informe recorda que la xifra de joves que no estudien ni treballen va arribar fins al 22,5% entre 2007 i 2013, tot i que va baixar a partir d’aquell any i fins a la pandèmia, moment en què ha tornat a repuntar. La perspectiva dels joves, a més, és negativa. Un 38,9% dels enquestats sense treball no creu que trobe faena en el pròxim any després del “gran confinament”, tres punts més que abans de la pandèmia.
L'estudi també reflecteix com les dones joves són més vulnerables a les crisis i com la pandèmia ha afectat més aquest col·lectiu en forma d’ERTO i d’acomiadaments. En aquest sentit, i en altres, la Covid-19 ha aprofundit “en problemes preexistents”. Per mencionar un altre aspecte que recull l’estudi, la xifra de joves que pensa a emancipar-se ha caigut 15 punts arran de la pandèmia. La precarietat més elevada marca el pas de les decisions d’aquest col·lectiu.
La Covid, d’altra banda, també ha reduït el desig reproductiu i així creix el nombre de joves que no volen tindre fills (del 16,8% al 18%) i dels que sols volen tindre un descendent (del 12,8% al 15,1%).
L'informe també menciona que els joves espanyols estan especialment compromesos amb la igualtat de gènere i amb el medi ambient. Un compromís per la igualtat, afig, que no es reflecteix en l’àmbit domèstic (repartiment de tasques familiars) i en el de les cures.