Xàtiva i Carcaixent, amb 36,2 °C, epicentres de la calor en un episodi inusual i intens

Les temperatures encara pujaran més a l’interior a mesura que avance la setmana

Rècord de temperatures a la Comunitat Valenciana
Rècord de temperatures a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L’oratge i el calendari no es posen d'acord aquesta setmana. Encara no ha acabat el mes d’abril i es viuen temperatures que s’ajustarien més prompte al juny. Un escenari que anirà a més a l’interior del territori valencià a mesura que avance la setmana. 

Aquest dimarts Xàtiva (Costera) i Carcaixent (Ribera Alta) han liderat les pujades dels termòmetres, amb 36,2 °C, la temperatura més alta del continent europeu, en una jornada en la qual l'ascens de les màximes ha sigut generalitzada i han sigut nombroses les poblacions que han superat els 30 °C.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), són temperatures màximes, vora dotze graus superiors als registres normals, ja que el registre habitual d'un 25 d'abril a Xàtiva és de 23,3 graus. Així, els 36,2 °C mesurats a Xàtiva és la temperatura més alta registrada en un mes d'abril en aquesta estació i han superat els 36,1 °C del 28 d'abril del 1992 i del 26 d'abril del 2002. En el cas de Carcaixent, no és el registre més alt de la sèrie, ja que el 9 d'abril del 2011 s'hi va arribar als 37,5 °C. Novelda, amb 35,5 °C, també es troba entre les deu poblacions d’Espanya on el termòmetre ha marcat els valors més elevats.

Altres municipis on s'han superat aquest dimarts els 30 °C han sigut Ontinyent (Vall d’Albaida), que n'ha marcat 34,7; Oriola (Baix Segura), amb 34,6; Llíria (Camp de Túria), amb 33,2; el Pinós (Vinalopó Mitjà) amb 33 —un rècord històric a l'observatori—, o Alcoi, amb 31,7 graus. 

Un calfament peninsular històric

Tot i que podria tractar-se d’una onada de calor, aquesta vegada es tractaria d'un calfament peninsular que s'espera històric, amb màximes molt per damunt de la mitjana d'abril.

A la Fira d'Abril de Sevilla ja poden anar traient els ventalls, perquè hi poden arribar a 39 °C, quatre més que el rècord que tenia de l'any 1997. A 32 °C poden arribar a Madrid i a 36 °C a Saragossa.

Calor històrica a l'abril
Calor històrica a l'abril / À Punt NTC

Què passarà la resta de la setmana?

Dimecres les temperatures no seran tan altes, baixaran lleugerament, amb valors màxims a la costa entre 23 °C i 26 °C, i valors entre 26 i 32 °C a l'interior. Et contem tota la previsió en À Punt Oratge.

També et pot interessar

stats