Consells que cal tindre presents davant d'un episodi de calor

Aquesta setmana es preveuen valors màxims de 24 °C a 29 °C a la costa i entre 30 °C i 35 °C a l'interior de València i d'Alacant

Jove tracta de combatre la calor amb aigua
Jove tracta de combatre la calor amb aigua / Efe

Comença una setmana que podria semblar del mes de juny amb temperatures que, des de dimarts, podrien acostar-se als rècords de màximes registrades històricament a l'abril. Es preveuen valors màxims de 24 °C a 29 °C a la costa i entre 30 °C i 35 °C a l'interior de València i d'Alacant.

Davant d'aquest episodi de calor, el Ministeri de Sanitat ha llançat una sèrie de recomanacions per a evitar l’impacte de les altes temperatures en la nostra salut. Uns consells que són especialment importants en les primeres pujades de temperatura perquè –diuen– el cos encara no hi està acostumat. 

Què es pot fer per a protegir la salut?

  • Beure molta aigua o líquids sense esperar a tindre set, excepte si hi ha contraindicació mèdica. Evitar les begudes alcohòliques o ensucrades, café i te.
  • En els dies de calor intensa, mantindre's en llocs frescos, a l'ombra i, si és possible, passar almenys dues hores en algun lloc climatitzat. 
  • Al domicili, abaixar les persianes evitant que el sol entre directament i evitar usar màquines i aparells que puguen produir calor en les hores més intenses. 
  • Fer menjars lleugers que l'ajuden a reposar les sals perdudes per la suor, com ensalades, fruita, verdures, gaspatxos o sucs.
  • Evitar les activitats a l'exterior en les hores més caloroses (de 12 a 16 hores), sobretot si les activitats són intenses. Protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l'ombra, utilitzar roba lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

El Ministeri de Sanitat recorda que la calor no afecta totes les persones per igual. Tenen més risc les persones majors, sobretot les que viuen a soles o són dependents, les persones que pateixen alguna malaltia o reben algun tipus de tractament, les persones amb facultats mentals disminuïdes i els xiquets i xiquetes menors de quatre anys.

També et pot interessar

stats