WT: Social, la nova xarxa social del creador de la Viquipèdia

Centrada en la informació, no tindrà publicitat ni comercialitzarà les dades dels usuaris.

Les persones poden apuntar-se als grups que vulguen i seguir altres usuaris com en la resta de xarxes socials

El creador de la Viquipèdia, Jimmy Wales, ha estat una de les persones més crítiques amb Facebook i Twitter per permetre i fomentar les fake news i per prioritzar els continguts publicitaris o amb més m'agrada sense importar-ne la rellevància comunicativa. Segons Wales, el model de negoci d'aquestes xarxes socials es basa en crear addició entre qui les utilitza a través de la indignació, els discursos radicals i el trolleig, tot amb l'objectiu de vendre espais publicitaris i comercialitzar les dades dels usuaris. 

Walles sempre ha defensat que les xarxes socials haurien de ser plataformes d'informació que ajuden a millorar el món utilitzant el poder de la comunicació. Per això, ha decidit crear la seua pròpia xarxa social, WT:Social, caracteritzada per ser completament privada, no espiar ni rastrejar els usuaris, no finançar-se mitjançant publicitat i perseguir les fake news.

Seguint el model de la Viquipèdia 

Aquesta xarxa social és l'evolució de WikiTribune, una plataforma que buscava oferir històries atractives en un entorn tancat alimentat per mitjà de col·laboradors denominats periodistes ciutadans. El projecte, llançat el 2017, no va tindre l'èxit esperat i va tancar fa unes setmanes. 

Però Wales no ha abandonat la idea d'una xarxa de comunicació col·laborativa i ha llançat ara WT:Social, que manté de WikiTribune la idea de les històries atractives, però afegeix el factor social col·laboratiu de Viquipèdia. D'aquesta recull també la possibilitat d'editar qualsevol publicació d'altres persones i la de fer donacions per a ajudar a mantindre-la. Es poden fer donacions puntuals lliurement i també apuntar-se a una subscripció mensual de 12 euros, o anual de 90 euros. 

La principal font de continguts de WT:Social seran les notícies i els articles informatius, però també hi haurà espai per a crear grups temàtics i d'opinió. Les persones poden apuntar-se als grups que vulguen i seguir altres usuaris com en la resta de xarxes socials. De moment no comptarà amb moderadors, ja que el creador pensa que pot confiar en la comunitat d'usuaris, especialment en aquells que efectuaran donacions per a mantindre la xarxa lliure d'elements tòxics.

De moment ha tingut una bona acollida perquè ja compta amb més de 100.000 perfils registarts en cua, a l'espera que els hi donen accés. 

També et pot interessar

stats