"Vosté sap que no es pot fondejar damunt les praderies de posidònia?"

Acompanyem una de les huit embarcacions que recorren la costa valenciana per a protegir aquesta planta marina

El Servei de Vigilància Marina de la Generalitat recorre la Comunitat Valenciana / À Punt NTC
23 de juliol 2022 - 13:53

El Servei de Vigilància Marina de la Generalitat recorre tota la costa de la Comunitat Valenciana vetlant per l'estat del fons marí i duent a terme tasques de divulgació. Aquest cap de setmana, un equip d'À Punt NTC ha pujat a bord d'una de les huit embarcacions d'aquest servei i l'ha acompanyat en un trajecte per la reserva marina del cap de Sant Antoni.

A la Marina Alta hi ha molts vaixells que fondegen a les cales, però la majoria de les embarcacions ho fan amb les boies autoritzades. Els i les vigilants comproven que, qui no es troba en aquestes boies, no estiga sobre praderies de posidònia. Malgrat que des de la superfície no ho sembla, quan els iots llancen l'àncora a les cales, poden posar aquesta planta marina en risc.

Vigilants de la posidònia
Vigilants de la posidònia / À Punt NTC

A la llanxa on es troba l'equip d'À Punt NTC, el Servei de Vigilància Marina localitza una embarcació i l'adverteix: "Està fondejat totalment en la praderia de posidònia. Vosté sap que no es pot fondejar damunt la pradera de la posidònia? (...) es nota de seguida perquè està fosc", expliquen. El iot ha de canviar de lloc ràpidament.

Aquest servei també informa de les obligacions i les recomanacions per assegurar que no hi haja cap impacte negatiu sobre la posidònia. De moment no hi ha sancions, llevat que es neguen a canviar de lloc, però les multes podrien estar entre els 3.000 i els 200.000 euros.

La importància de la posidònia

La posidònia és una planta aquàtica clau en la lluita contra el canvi climàtic per la capacitat d’absorció de CO₂ i de mantindre la biodiversitat del fons marí. Però l'ancoratge dels vaixells és una de les seues principals amenaces. En 50 anys s'ha destruït un terç de la superfície que ocupaven les praderies d'aquesta planta.

Amb 30.000 hectàrees, tenim la segona major extensió de posidònia del mediterrani occidental, només per darrere de les Balears, i són les aigües de la Marina les que concentren el 75% d’aquesta riquesa vegetal. Aquesta planta forma un ecosistema propi en què viuen un miler d'espècies animals i 400 vegetals i ajuda a pal·liar un dels principals problemes que hi ha en moltes de les nostres platges: la regressió. 

També et pot interessar

stats